Китай загуби финала на Азиатските игри преди старта на олимпийската квалификация срещу България

Волейболистите от националния отбор на Китай загубиха финала на Азиатските игри, на които са домакини в Ханджоу, и то броени дни преди старта на олимпийската квалификация срещу България в Сиан.

Националният отбор с 30-часов път до Китай

На финала на Игрите китайците отстъпиха на силния тим на Иран с 1:3 (25:19, 14:25, 22:25, 24:26). И двата тима играха с възможно най-силните си състави предвид предстоящите квалификации за Олимпиадата в Париж 2024.

Така "персите" завършиха непобедени турнира и спечелиха титлата за трети пореден път след 2014-а и 2018-а година.

Най-полезен за Иран стана Шахруз Хосейнханзадехфирузджах със 17 точки (4 аса) за победата. Амирхосейн Есфандиар (1 ас) и Сабер Каземи добавиха по 14 точки за крайния успех.

За тима на Китай звездата Джинин Жан стана най-резултатен с 19 точки (3 блока, 2 аса), а Чуан Джян се отчете с още 13 точки.

6 квоти за Париж 2024 за най-добрите отбори в света ще бъдат определени на олимпийските квалификации

Иран заминава директно за турнира от Група А на олимпийските квалификации в Рио де Жанейро, където ще се бори за една от двете квоти с домакините от Бразилия, световния шампион Италия, Германия, Украйна, Чехия, Куба и Катар. Първият им мач е в събота (30 септември) от 23,00 часа българско време срещу Бундестима.

Алекс Николов: Татко е играл на 2 олимпиади и това е най-хубавото нещо, което е преживял

Китай пък ще бъде домакин на турнира в Група С в Сиан от квалификациите за Олимпиадата, като ще спори с България, новия европейски шампион Полша, Аржентина, Нидерландия, Канада, Белгия и Мексико. Първата среща на китайците е именно срещу "лъвовете" в събота (30 септември) от 14,30 часа българско време.

Снимки: volleyball.ir

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти