Никола Цолов ще участва в 24-часово картинг състезание във Враца

Сезонът в Европейския картинг шампионат по издръжливост продължава този уикенд с второто издание за годината на “ЕКО 24 часа на България”, като звездата на пистата ще е българският пилот във Формула 3 Никола Цолов. След като „Пауталия“ в Кюстендил бе домакин на откриващата 24-часова надпревара в средата на юни, “Картинг писта Враца - B&S Racing Team” поема щафетата и посреща за първи път “ЕКО 24 часа на България”.

180 състезатели от десет нации, разпределени в 35 отбора, ще вземат участие в предстоящото състезание. Никола Цолов ще участва в “ЕКО 24 часа на България” заедно с младия автомобилен и картинг състезател Калоян Върбицалиев. “Сезонът беше много тежък за нас, но в края му записахме серия от силни резултати, така че се връщам в България в добро настроение”, коментира Цолов, който спечели две втори места на пистата “Херес” през изминалия уикенд в Еврокупа-3. - Няма обаче никакво време за почивка. Нивото в ендурънс картинга е страшно високо и съм убеден, че ще трябва да се изпотим много здраво, ако искаме да се борим за победата във Враца.”

Двама от най-силните чужди пилоти в картинг ендурънса ще са съотборници на Цолов и Върбицалиев, които автоматично попадат в групата на фаворитите. Немският тим PF Racing, който спечели последното издание на “ЕКО 24 часа на България”, също пристига във Враца с амбиции за първото място.

Страхотни емоции с "ЕКО 24 часа на България" на пистата в Кюстендил

По традиция и тази година срещу професионалните картинг състезатели ще се изправи и „Отборът на звездите“, в който ще вземат участие многократният шампион по мотоциклетизъм на България и Европа Мартин Чой, младата картинг надежда Любослав Руйков в тандем със своя механик - Станислав Каваримов, професионалният тенисист Александър Лазаров, реалити звездата Виктор Стоянов, Михаела Тодорова от „Игри на волята“ и автовлогърите Иван Ванов и Дани Рангелов.

Официалният спонсор на шампионата ЕКО също ще има свой отбор. В „Еко и приятели“ ще се включат представители на българските медии, като към тях ще се присъедини и победителят от специалната онлайн игра на ЕКО България, която всеки път дава възможност на феновете да се борят за място в най-голямото моторспорт състезание в България.

Българският тим на Bardahl спечели “ЕКО 8 часа на България”

„ЕКО 24 часа на България“ отново ще има и благотворителен характер. Организаторите на надпреварата ще отделят средства, събрани от входните такси, както и ще предоставят лични дарения на тригодишния Тихомир от Михайлово, който е диагностициран с детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия и се нуждае от нашата подкрепа, за да продължи да се бори.

Стартира Европейският картинг шампионат за издръжливост 2023

За поредна година Загорка подкрепя Европейското първенство по картинг за издръжливост в България, като част от инициативите си за безопасно шофиране и отговорна консумация, водени от марката Heineken 0.0 и посланието си „Карай трезво! Когато шофираш, не пий“.

Никола Цолов с втори пореден подиум на „Херес”

Стартът на “ЕКО 24 часа на България” ще бъде даден в 12:30 на 30 септември и ще се излъчва на живо в ефира на БНТ, която отново ще отрази най-интересните моменти от надпреварата. Финалът е точно 24 часа по-късно в неделя. Може да следите на живо всички надпревари на Karting Events Bulgaria на официалната страница във Facebook.

Любо Руйков: В IAME сериите в Италия битката е до самия финал
Мартин Чой с успешен финал на сезона в Световния шампионат във Франция

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти