Олимпийският шампион на 100 метра започна тренировки при уличен за сексуални нарушения наставник

Олимпийският шампион на 100 метра Марсел Джейкъбс ще работи с Рана Рeйдър, американски треньор в спринта, който беше разследван след оплаквания за сексуално неправомерно поведение. През май Рeйдър получи една година пробация след 18-месечно разследване.

Адвокатът на Рейдър каза, че клиентът му е "признал романтична връзка по взаимно съгласие с възрастен спортист". Италианецът Джейкъбс казва, че работи с Рейдър, за да се подготви за Париж 2024.

Откакто спечели златото на Олимпийските игри в Токио 2020 г., спринтьорът се бори с контузии: “Промяната понякога е необходима. Ще дам всичко от себе си, както винаги, за да върна на италианците емоциите, които изпитаха в Токио 2020.“

В изявление след приключването на разследването срещу Рейдър, адвокат Райън Стивънс каза, че неговият 52-годишен клиент "не е открит в нарушение на други искове за сексуално неправомерно поведение".

Адвокатска кантора Griffen and Stevens добави, че Рейдър “достоверно и последователно отричал всички други твърдения за сексуално престъпление“.

Временни мерки бяха наложени на американския треньор през ноември 2022 г., като му попречиха да извършва неконтролирани тренировки и ограничи контакта с определени лица, докато тече разследването.

Но след разследването от кантората казаха, че Рейдър "ще продължи да тренира спринтьори и скачачи на елитно ниво”.

Разследването е извършено от Центъра за безопасен спорт на САЩ, независимият американски орган за защита. Организацията, която се занимава с обвинения в емоционално, физическо и сексуално насилие в олимпийски и параолимпийски спортове, не публикува подробности за случая на Рейдър.

Рейдър се утвърди като един от най-добрите треньори по лека атлетика в света, след като ръководи успехите на няколко елитни атлети, включително канадския олимпийски шампион на 200 метра Андре де Грас и четирикратния световен шампион на троен скок Крисчън Тейлър.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти