Верстапен с категорично връщане в челото в първата тренировка на "Сузука"

След разочароващия уикенд за Гран При на Сингапур преди седмица световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен направи едно ударно завръщане в челото на класирането в първата тренировка преди Гран При на Япония.

В първия час за подготовка на „Сузука“ нидерландецът оглави подреждането с време от 1:31.647, постигнато в меките гуми на Пирели. По този начин той си осигури предимство от цели 0.626 секунди пред победителя от старта на „Марина Бей“ миналата неделя Карлос Сайнц, който също направи своя рекорден тур в меките смеси за този уикенд.

Тройката в края на първата подготвителна сесия в Страната на изгряващото слънце допълни Ландо Норис, който постигна време, с 0.745 по-слабо от това на Верстапен в самия край на тренировката, също с меките смеси. Четвъртото място зае вторият пилот на Ферари Шарл Леклер, който бе с 0.927 по-бавен от лидера, а местният любимец Юки Цунода бе последният пилот, завършил на под секунда от първото място. Японският пилот на Алфа Таури регистрира пасив от 0.950 от Верстапен.

Разочароваща сесия имаше за Серхио Перес, който постигна едва 11-я най-добър резултат и изостана с 1.396 от съотборника си Верстапен, въпреки че и той бе с меките смеси. Част от този пасив на мексиканския пилот се дължи и на факта, че в тази тренировка той използва по-стара версия на пода на RB19, докато Верстапен бе с най-новата. Пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън завършиха едва 13-ти и 16-ти, но те не използваха меките гуми и записаха най-добрите си време със средно твърдите.

Самата тренировка премина без големи инциденти, като имаше само няколко излитания от пистата за част от пилотите. Всички те обаче успяха спасят колите си от по-сериозни поражения и продължиха с участието си в сесията.

Уикендът за Гран При на Япония, 17-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, продължава в 9:00 часа с втората свободна тренировка.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти