Братя Николови са горди от факта, че ще играят заедно за България в мъжкия национален отбор

Александър и Симеон Николови са голямата надежда за светло бъдеще на българския волейбол. Двамата са синове на легендарния Владимир Николов, а вече са заедно в мъжкия национален отбор.

След като това лято попадна в селекциите на два национални съства на България - до 19 и до 21 години, Симеон Николов е на път да направи официален дебют и при мъжете. Това може да се случи на олимпийската квалификация в Китай. Ако влезе в игра, разпределителят на Левски София ще стане най-младият състезател, играл за представителния ни тим. Мони е само на 16 години и 10 месеца.

Националите се готвят с настроение за олимпийската квалификация в Китай

"Не очаквах толкова бързо да съм част от първия тим на България", призна Симеон Николов. "Мислех, че след няколко години ще мога да помогна на този отбор. Със сигурност не толкова рано. Чувствам се уникално. Фактът, че мога да споделя това игрище с брат ми, ме прави много горд. Знам, че има голямо бъдеще пред нас."

Пламен Константинов пред Sportal.bg: Искам да дам шанс на младите да трупат опит

По-големият от братята Николови - Александър, призна, че е много горд да играе рамо до рамо със Симеон, но и че това е задължаващо. Алекс и Мони трябваше да играят в един отбор и на Световното първенство до 21 години в Бахрейн, но нелепа контузия на Симеон отне мечтата му за участие на Мондиала, в който България стана трета. След това обаче игра на Световното до 19 години, на което България завърши на пето място.

"Страшно много се гордея с Мони", добави Алекс Николов. "Радостен съм, че тренираме заедно и ще играем заедно. Аз вече се усещам още по-мотивиран. Имам повече изисквания към себе си. Чувствам се и с повече задължения към Мони. Харесва ми това."

Соколов пред Sportal.bg: Ще се борим като за последно!

Днес националния тим проведе открита за медии тренировка, на която двамата братя бяха попитани дали са получили съвети от своя именит баща.

Цветан Соколов пред Sportal.bg: Това може да е последният ми турнир с националната фланелка

"Баща ми ме посъветва да не се притеснявам и да играя това, което мога", продължи Симеон. "Всеки треньор е различен с изискванията си. Пламен Константинов има своите начини. Радвам се, че той е наставникът. Много ми помага."

Алекс Николов: Целта ни е да се класираме за Олимпиадата

"Не искам да поставяме цели на квалификацията", продължи Алекс. "Няма от какво да се притесняваме. Трябва да дадем всичко от себе си. Борим се за две места сред толкова силни отбори. Отиваме и играем освободено. Ако се справим с всеки мач по отделно, дано се класираме."

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти