Шок! Канада разби Франция на старта на Световното

Националният отбор на Канада спечели най-интересния сблъсък от откриващия ден на Световното първенство в Япония, Филипините и Индонезия, след като победи силния тим на Франция с 95:65 (14:18, 29:22, 25:8, 27:17). Мачът се проведе в препълнената "Индонезия Арена", Джакарта, като бе част от група "H" на шампионата, където се намират още Латвия и Ливан.

Герой за "кленовите листа" се превърна Шей Гилджъс-Алекзандър, който записа рекорден дабъл-дабъл от 27 точки, 13 борби и 6 асистенции и буквално донесе в ръцете на съотборниците си победата. По този начин плеймейкърът на Оклахома загатна на какво е способен. "Петлите" обаче има много за какво да съжаляват, тъй като единствен Еван Фурние, може да се каже, се представи на добро ниво - нещо непростимо за толкова амбициозен състав, който след почивката просто изглеждаше абсолютно безличен на паркета. На 27 август Канада има леката задача Ливан, но селекцията на Венсан Коле може да се готви за още един тежък мач срещу Латвия, която днес разгроми ливанците със 109:70

Първа четвърт:

Нандо Де Коло дръпна в началото за Франция при 4:0, като Еван Фурние добави още три точки, за да направи ранната разлика още по-голяма. От другата страна Дилън Брукс съумя да запише две последователни двойки, за да изравни частично резултата. Офанзивните грешки "кленовите листа" не бяха малко, но за сметка на това те успяваха да се справят в защита с опонента си.

Пауъл асистира на Кели Олиник, който след чудесна пресечка поведе за своите при 8:7. Не след дълго Гоберт съумя да забие след втория път под коша и отново върна аванса в ръцете на "петлите". След секунди Олиник вкара първата тройка за тима от Северна Америка за 11:9. Никел Алекзандър-Уокър влезе на неговото място и веднага успя да запише още три точки. Отново в отговор дойде Гоберт - с още две точки.

Еван Фурние най-после се оказа точен - в прекрасен момент с три точки, които върнаха французите напред при 16:14. Тогава Гоберт блокира и "петлите" отново атакуваха - влезлия от пейката Матиа Лесор се разписа за още две точки.

Втора четвърт:

Фурние и Гоберт продължиха на паркета, въпреки че направиха пълни 10 минути в първия период. Тогава Лесор отново изгря с две точки и още една от линията след фал. Мелвин Еджим сътвори същото в коша на Франция, но въздействието на новия играч на Панатинайкос продължи с още една двойка за 23:17. Ар Джей Барет си спечелваше фал след фал чрез агресията си, които му носеха стрелби от линията - въпреки че често неуспешни - този път обаче записа 2 от 2. Когато изглеждаше, че Канада се докопва отново до равенството, Еван Фурние реализира третата си тройка в мача.

Лугенц Дорт обаче вкара още две точки, които веднаха бяха върнати от прекрасно представящия се Фурние. Олиник добави още две, а бе и фаулиран, вкарвайки и от линията за 24:28. Впоследствие Руди Гоберт бе наказан с неспортсменско нарушение срещу Олиник, който реализира и двете си стрелби от линията. В следващата атака Кординие можеше да реализира уникална забивка, но опитът му се оказа неупешен. Шей Гилджъс-Алекзандър бе точен от линията за още две, но Де Коло веднага вкара три за своите. Пауъл пък бе точен с алей-уп за 30:31, а Гилджъс-Алекзандър върна и аванса на селекцията на Жорди Фернандес при 34:31.

Фурние тогава се разписа от средна дистанция, а след фал от Брукс - Лесор изравни при 1 от 2 от линията за 34:34. Фурние пък съумя да поведе отново след две успешни наказателни удара., а добави и още една двойка след асистенция на Лесор. След това Алекзандър-Уокър бе виновен за още три точки, а забивка на Дорт донесе преднината отново в канадски ръце при 39:38. Гилджъс-Алекзандър открадна топката и успя да забие, но Еван Фурние не спираше с феноменалната си игра с още една двойка, въпреки че срещу него бе класния защитник Лугенц Дорт. Олиник бе изпратен да стреля от линията след нарушение на Кординие, реализирайки за 43:40 - при този резултат се прибраха отборите на почивката.

Трета четвърт:

Гилджъс-Алекзандър подаде страхотно на Дилън Брукс, който откри третата част с три точки. Звездата на Оклахома направи актива си двуцифрен с още една двойка и 10-а точка за него. Двуцифрен бе и авансът за Канада, след като Гилджъс-Алекзандър добави още две. Гоберт след това върна за 50:42, но отново преднината стана повече от 10 точки чрез звездния плеймейкър.

Де Коло смъкна с двойка дефицита на Франция. Гилджъс-Алекзандър вкара две, а след това и три точки, като вече освен дабъл-дабъл заради двуцифрения си брой борби, той можеше спокойно да се нарече водач на "кленовите листа". Олиник се разписа на върха на дъгата с още една тройка, която направи доминацията на канадците в периода след почивката още по-голям. Батум от своя страна изпусна много ключови стрелби.

Неуспешните опити за кошове от "пелите" вече се превърнаха в обичай, а през това време агресивната игра на Брукс добави две точки и още една от линията, създавайки преднина от 21 точки за Канада. Де Коло най-после отбеляза три точки, с което частично върно интригата в срещата. Алекзандър-Уокър пък реализира още една тройка, връщайки преднината на своите до 20 точки, както приключи и третата част - при 68:48, след като "кленовите листа" финишираха с аванс 25:8.

Последна четвърт:

Ябуселе вкара две точки и започна успешно мечтания обрат на французите, които стартираха с доста ниска петица този финален период. Фурние след това се разписа с още две точки. Олиник и Барет направиха добра комбинация, която първият превърна в две точки в актива на своите.

"Кленовите листа" бавно трупаха още повече точки чрез стрелби от линията, а Гилджъс-Алекзандър не се спря, реализирайки още две точки чрез пробив. Успешните стрелби се вдигнаха до 5 от 9, след като Алекзандър-Уокър вкара поредна тройка, а Ар Джей Барет последва примера на своя сънародник и наниза още три точки в коша на Франция. Брукс спомогна с още две точки, изработвайки си и фал, който изпусна.

Лесор най-после върна няколко точки за "петлите". Пауъл обаче направи отново разлика повече от 30 при 87:56. Дорт след това добави и още три точки от разстояние, но новото попълнение на Байерн Мюнхен Силван Франсиско върна тройката. Руди Гоберт вкара още две , но загубата за тима му вече беше въпрос на секунди. След размяна на кошове катастрофата за Франция стана факт след крайното 95:65 в канадска полза.

Както стана ясно, на върха за победителите бе Гилджъс-Алекзандър с 27 точки, 13 борби и 6 асистенции, с което си заформи и дабъл-дабъл. 18 точки и 4 борби пък записа Кели Олиник, а с 12 си тръгнаха Дилън Брукс и Ар Джей Барет.

Еван Фурние бе единственият играч на "петлите", който показа добра форма в двубоя със своите 21 точки. Матиа Лесор и Нандо Де Коло пък вкараха по 12, което се оказа недостатъчно за родината им.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

КАНАДА: Шей Гилджъс-Алекзандър, Ар Джей Барет, Дилън Брукс, Кели Олиник и Дуайт Пауъл

ФРАНЦИЯ: Никола Батум, Нандо Де Коло, Еван Фурние, Гершон Ябуселе и Руди Гоберт

Снимки: ФИБА

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти