Богат набор от НБА звезди ще защитава цветовете на Канада на Мондиал 2023

Стана ясен окончателният състав на мъжкия национален отбор на Канада по баскетбол за Световното първенство в Индонезия, Япония и Филипините, което ще се проведе от 25 август до 10 септември. Старши треньорът Жорди Фернандес може да се радва на услугите на цели седем играчи от НБА в редиците си, което прави неговите възпитаници претенденти за подиума според множество специалисти. Въпреки това едно от светилата на състава - шампионът от най-силното първенство на планетата през последния сезон с Денвър Нъгетс - Джамал Мъри, няма да се състезава за страната си.

В редиците на "кленовите листа" обаче личи друго много значимо име за представителния тим на Канада - Шей Гилджъс-Алекзандър от Оклахома Сити Тъндър. Освен него за своята родина ще се борят още съотборникът му в Оклахома Лугенц Дорт, както и Дилън Брукс от Хюстън Рокетс, Ар Джей Барет от Ню Йорк Никс, Никел Александър-Уокър от Минесота Тимбъруулвс, Кели Олиник от Юта Джаз и Дуайт Пауъл от Далас Маверикс.

Ето цялата селекция на "кленовите листа" за Световното първенство: Шей Гилджъс-Алекзандър (Оклахома), Лугенц Дорт (Оклахома ), Ар Джей Барет (Ню Йорк), Дилън Брукс (Хюстън), Никел Александър-Уокър (Минесота), Кели Олиник (Юта), Дуайт Пауъл (Далас), Трей Бел-Хейнс (Реал Сарагоса), Зак Еди (Пърдю Юнивърсити), Мелвин Еджим (Уникаха) и Филип Скръб (Ниагара Ривър Лайънс).

Селекцията на Жорди Фернандес се намира в група "H", където са още Франция, Латвия и Ливан. Битките в потока ще се играят в Джакарта, Индонезия, като представителният тим на Канада ще открие своето участие още утре от 16:30 часа, когато ще се изправи срещу друг явен претендент за златото - Франция, а срещата може да бъде следена на живо в Sportal.bg.

"Събрахме група играчи, за които вярваме, че могат да се борят равностойно с всеки отбор по света", пък сподели наставникът на отбора Жорди Фернандес.

Снимка: ФИБА

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти