Оманяла от Будапеща: 100 метра е като боксов мач, искам световното злато

Шампионът на Африка и на Игрите на Британската общност Фърдинанд Оманяла сравни “агресията” в спринта на 100 метра с боксов мач. Кениецът е амбициран да спечели световната титла на 100 метра на планетарния форум в Будапеща. Първенството започна малко по-късно от очакваното днес заради пороен дъжд и гръмотевици в унгарската столица. В момента се провежда първият финал от програмата - 20 км спортно ходене мъже.

27-годишният Оманяла записа победа на Диамантената лига в Монако над ботсванеца Лециле Тебого, световен рекордьор на 100 м за юноши.

“100 метра е най-популярната дисциплина, защото е като боксов мач. Концентрацията на човек е 45 секунди. За девет секунди разбираш, че хората обръщат много внимание и е най-интересно. За атлетите на 100 метра мога да кажа, че са много хиперактивни - ето защо това прави нашия спорт интересен”, каза Оманяла пред Би Би Си Африка преди началото на Световното.

Най-бързият мъж в Африка има 9.77 секунди от 2021 г.

До момента само няколко африкански атлети са печелили медали на световно първенство в спринта - на 200 метра (намибиецът Франки Фредерикс, нигериецът Франсис Обиквелу и южноафриканците Анасо Джободвана и Уейд ван Нийкерк), както и Мюриел Ауре и Мари-Жозе Та Лу на 100 м при дамите. Нито един мъж от Африка обаче не е печелил планетарен медал на 100 м.

“Африка никога не е имала медал на 100 метра при мъжете и това е нещо, което искам да променя, така че искам да спечеля медал. Искам да спечеля златото”, добави кениецът.

Очаквайте всичко най-интересно от Световното в Будапеща от пратеника на Sportal.bg Рая Иванова.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти