Испания достигна исторически финал след късна драма срещу Швеция

Испания достигна своя исторически първи финал на Световно първенство за жени, след като записа драматична победа с 2:1 над Швеция в драматичния полуфинал помежду им, който се изигра в Оукланд.

Както и се очакваше, Испания владееше инициативата през първата част, а Швеция предпочиташе да се защитава. Въпреки това най-чистото положение преди почивката беше на сметката на “тре кронур”. В 42-рата минута на Каталина Кол ѝ се наложи да се намеси при воле на Фридолина Ролфьо, което беше и единственият точен удар през първото полувреме. През втората част “Ла Фурия” продължи със своя натиск, като в 70-ата минута Алба Редондо можеше да се разпише, но, паднала на земята малко пред вратата, тя нанесе неточен удар.

Последните десет минути на редовното време се оказаха изключително драматични и вълнуващи. В 81-вата Салма Паралуело откри резултата в полза на испанките. Попадението можеше да бъде отменено заради пасивна засада на Ева Мария Наваро, но от ВАР прецениха, че тя не е повлияла на ситуацията. В 88-ата минута шведките все пак успяха да изравнят. Тогава Лина Хуртиг с глава насочи топката към Ремека Бломквист, която беше точна от воле. Само две минути по-късно обаче след изпълнение на корнер топката стигна до Олга Кармона, която с далечен шут отбеляза победното попадение за иберийките.

Така дамският състав на Испания спечели първия си полуфинал на подобно първенство и ще спори за световната титла във финала, който ще се проведе в Сидни в неделя. Там “Ла Фурия” ще срещне съдомакините от Австралия или Англия, чийто полуфинален сблъсък е утре. Загубилият ще играе в събота срещу Швеция в спор за бронзовите медали. За  скандинавките това е четвърти загубен полуфинал на Мондиал от общо пет такива. На предишното Световно първенство те завършиха трети, а на Олимпиадата в Токио грабнаха сребърните медали.

Още от Футбол свят

Виж всички