Никола Цолов: Винаги искам да карам с българския флаг на каската ми

Никола Цолов стана първият български пилот в модерната Формула 3, когато направи своя дебют в началото на сезона. Никола стигна до Формула 3 като шампион в испанската Формула 4, където направи една доминантна кампания в своя дебют в състезанията с едноместни автомобили.

Още от времето си в картигна Никола кара с каска, оцветена като родния трибагреник, а на гърба има изобразена лъвска глава и изписано „Българският лъв“ - неговият прякор. В ексклузивно интервю за официалния сайт на Формула 3 Никола, който кара за АРТ Гран При през 2023 година, разказа защо е решил да оцвети каската си по този начин и как е получил своя прякор още в годините си в картинга. Той също така добави, че би искал винаги да носи родния трибагреник на каската си. 

„Първата ми каска беше сходна с тази с бяло, зелено и червено – цветовете на българското знаме. Винаги съм карал с такава каска, откакто имам персонална разцветка. Преди четири години карах с бяла каска и дойде моментът да си избера дизайн. Първоначално исках нещо с повече цветове, но след това се замислих с какво ще бъда по-различен от всички останали и как ще ме разпознават на пистата.„Ако си с много цветна каска, когато си на пистата е много трудно да те разпознаят. Но с този изчистен и класически дизайн е много по-лесно да бъдат разпознат от далече. Всяка година правя дребни промени, тази година добавих зъбните колела отгоре, които не значат нищо, но добавят нещо към дизайна, вместо той да е чисто бял.„Разбира се имам и моите спонсори, които помагат дизайнът да е по-завършен. Освен това, когато са само три цвята е по-лесно да се разпознаят всички спонсори, което е едно от най-важните неща. Отзад имам нещо, което е много важно за – то каза Българският лъв.„Когато карах с картинга участвах в международни състезания, където коментаторите измисляха прякори за пилотите, които бяха в челото. Те ми измислиха прякора Българския лъв и оттогава той ми стана моето нещо. Сега ме знаят по този начин, дори и в България, което е много приятно.„Българският лъв тръгва от нашия герб, които има два лъва от двете страни. Горд съм, защото никой от моята страна не е правил нещо подобно на такова ниво. Радвам се, че представлявам България и се надявам да бъда първият български пилот във Формула 1, това е мечтата ми.„Мисля, че мечтаната ми каска ще бъде сходна с тази. Винаги искам да съм с прост дизайн с българския флаг, защото започнах по този начин, а и означава много за мен. Ако стигна до Формула 1 като първия българин, със сигурност ще искам да запазя флага. Може да има малки промени в зависимост от отбора и спонсорите, но основата ще бъде същата“, заяви Никола Цолов.

От началото на миналата година Никола се ползва и с подкрепата на Алпин, а още преди това той стана протеже на двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо. В същото интервю Българския лъв разказа по какъв начин Алпин и А14 помагат за неговото развитие като пилот не само на пистата, но и извън нея.

„Алпин и А14 много ми помагат. Всичко започна когато карах за отбора на Фернандо (Алонсо) в картинга, така той ме забеляза и реши да ме подкрепи. След това дойдоха и Алпин, които много ми помагат с решенията на пистата. Например тази година аз съм много неопитен, но нашият ръководител Жулиен Русе има много опит и знае какво да прави във всяка ситуация. Освен това тренировките и подготовката, които имам идват от Алпин“, каза Цолов.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти