Грешки в ключовите моменти лишиха Григор Димитров от финал във Вашингтон

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да се класира за финала на турнира във Вашингтон от категория АТР 500. Той загуби с 3:6, 6:7(4) от Дан Еванс и балансът в срещите помежду им вече е равен. Британецът беше по-стабилен в най-важните разигравания и за първи път в кариерата си ще играе финал на турнир от това ниво. Негов съперник в спора за трофея ще е Талон Грийкспор, който елиминира Тейлър Фриц в другия полуфинал.

За Димитров това беше трети полуфинал през сезона след тези в Ротердам и Женева. В швейцарския град Григор стигна и до последния мач, но загуби от Николас Джари. Първата ни ракета няма финал на АТР 500 турнир от 2018 година в Ротердам, когато отстъпи на Роджър Федерер.

Във Вашингтон българинът отстрани последователно Макензи Макдоналд и Емил Русувуори, а Юго Юмбер не излезе в четвъртфиналния им двубой заради контузия. Дан Еванс пък поднесе голямата изненада, като победи Франсис Тиафо. Британецът вече води с 4:2 в мачовете срещу Димитров. Двамата премериха сили в американската столица и през 2016 година, когато успехът отново бе за Еванс.

Днес Григор започна по-концентрирано и имаше два шанса да пробие още в началото, но съперникът му показа здрави нерви и се измъкна от трудната ситуация. Еванс постоянно беше под напрежение, когато сервираше, а в седмия гейм на свой ред получи възможност да вземе подаването на Димитров и се възползва. Още един пробив в полза на Еванс реши всичко в сета.

Втората част стартира по идентичен начин. Еванс изостана с 15:40 на свой сервис, но удържа подаването си. Димитров също имаше затруднения при 1:2, но благодарение на началния си удар не допусна да бъде пробит. Българинът беше този, който поемаше повече рискове, а неговият противник предпочиташе да играе от дъното на корта и с перфектната си защита максимално затрудни Димитров.

Двамата сервираха уверено в следващите геймове и логично се стигна до тайбрек, в който Григор на два пъти изоставаше с мини пробив, но съумяваше да го върне. При 4:5 хасковлията не можа да се справи с много майсторски изпълнен сечен бекхенд на Еванс. В следващото разиграване британецът умело излезе на мрежата и затвори мача.

"Много съм щастлив! Гордея се, че успях да спечеля, въпреки че бях доста изтощен физически. Насладих се на атмосферата и благодаря за подкрепата на феновете. Имам добра статистика срещу Грийскпор и се надявам да го победя за трети път", заяви след мача Еванс, който ще се изкачи до рекордното в кариерата си 22-ро място в ранглистата на АТР.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти