Кога Макс Верстапен ще може да си гарантира третата поредна титла?

В първите 13 кръга за сезон 2023 във Формула 1, от които само 12 се проведоха, Макс Верстапен успя да отвори аванс от 125 точки на върха в генералното класиране. Средно световният шампион прибавяше по 10.4 пункта към своята преднина на състезателен уикенд.

Победният поход на Верстапен продължи и в Белгия, Перес и Леклер се качиха на подиума на "Спа"

Ако тази тенденция продължи и след лятната пауза, което е много вероятно, то нидерландецът ще си гарантира световната титлата много преди края на сезона. Но кога точно ще се случи това?

Пълно класиране при пилотите във Формула 1 след Гран При на Белгия

До края на сезона остават общо десет състезателни уикенда, в които пилотите ще си разделят общо 284 точки (260 за основните състезания и още 24 в трите спринта, които са предвидени). Простите сметки показват, че ако Верстапен продължи да увеличава своя аванс с темпото, с което го правеше преди лятната пауза, той ще си осигури титлата в Гран При на Катар, цели пет кръга преди края на кампанията. След състезателния уикенд на "Лусайл" ще остават само 154 точки, които пилотите да си разпределят, което означава, че до тогава Верстапен ще трябва да печели със средно 5.8 точки повече на уикенд от съотборника си Серхио Перес.

Перес обясни защо изостана толкова много от Макс

Разбира се тези сметки са много условни и има реален шанс Верстапен да стане световен шампион още преди Гран При на Катар, в домашното състезание на Хонда – Гран При на Япония, където той спечели и втората си титла миналата година. За целта той ще трябва да печели със средно 13.75 точки повече от Перес в следващите четири старта в Нидерландия, Италия, Сингапур и Япония.

Хорнър: Ще ви кажа рецептата за представянето на Ред Бул

С оглед тези сметки е много лесно да се стигне до заключението, че ако Макс Верстапен продължи да се представя на нивото, което демонстрира преди лятната пауза, той ще си гарантира титлата или в Япония, или в Катар, което е по-вероятното от двете. Спечелване на титлата преди Гран При на Япония е практически невъзможно.

Колоната във Формула 1 се разтяга в неправилната посока

Настоящият рекорд за най-ранно спечелване на титлата математически се държи от Михаел Шумахер, който през 2002 година си осигурява петата си корона цели шест кръга преди края на кампанията. Тогава германецът става световен шампион още в Гран При на Франция в средата на месец юли. Десет години по-рано Найджъл Менсъл печели титлата в Гран При на Унгария, пет старта преди края на сезона.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти