“Лъвчетата” отнесоха тежка загуба от Северна Македония, която може да се окаже фатална

Младежкият национален отбор на България по баскетбол допусна първата си грешна стъпка на Европейското първенство в Дивизия “Б” в Скопие. Тя обаче може да се окаже фатална, тъй като “лъвчетата” отстъпиха категорично пред домакините от Северна Македония с 54:83 (18:15, 15:25, 12:24, 9:19) в последния си мач от груповата фаза на надпреварата.

Така националите ни вече не държат съдбата в ръцете си и са заплашени от това да не се класират за четвъртфиналната фаза на шампионата, въпреки че приключват с баланс от 3-1. Тимът на Васил Христов все още е лидер в група “А”, но ще остане трети, ако утре Чехия победи Словакия, а Северна Македония вземе мача си с Ирландия. Така България ще остане на третото място, като само първите два отбора продължават към четвъртфиналите.

Българите не намериха противодействие срещу 215-сантиметровия център на Северна Македония U20 Теодор Симич, който завърши с 21 точки и 8 борби. Освен това стрелбата на домакините беше страхотна, като те реализираха 11 тройки и стреляха 46% от далечно разстояние.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:Мотивираният да се докаже пред своите фенове тим на Северна Македония печелеше борбата в откриващите моменти от срещата, като в първите две минути успя да овладее две борби в нападение, чрез които излезе напред при 4:2. Титулярният център на България Иван Спиров пък си изкара ненужно второ лично нарушение още в самото начало на мача и бе заменен принудително от юношата на Ямбол Андон Вачев. Домакините държаха нещата под контрол до 9:5 в своя полза, но "лъвчетата" стигнаха до изравняване след фантастична асистенция на Илиян Пищиков към Константин Костадинов за 9:9 в средата на откриващия период. 

Едно нападение по-късно отново Пищиков се отличи с важно отиграване, реализирайки тройка, за да върне водачеството на националите ни. Впоследствие пък Георги Герганов използва свободното пространство пред себе си и с цялото самочувствие на света отбеляза още една тройка за тима ни, който поведе при 9:15. Баскетболистите на Северна Македония обаче продължаваха да бъдат изключително агресивни и да атакуват коша ни при всеки възможен момент, като пробивите им до голяма степен бяха успешни - 15:17 в полза на "лъвчетата". С кош от наказателната линия на Михаил Комбаков за 15:18 завърши първата четвърт.ВТОРА ЧЕТВЪРТ:Отборът на Северна Македония се възползва от липса на комуникация в защитата на България и чрез тройка на Теодор Симич успя отново да излезе напред при 21:18. Серията на домакините обаче бе прекратена от мощна забивка на Константин Костадинов, който намали изоставането на тима ни до само точка при 21:20. Двубоят продължаваше да се развива изключително равностойно, а с втората си тройка в мача Илиян Пищиков възстанови равенството при 25:25. "Жълто-червените" обаче не отстъпваха нито за момент, като Марин Петков и Андрей Митревски отново поеха отговорност, за да донесат аванс от четири точки на своя отбор при 29:25. Таймаутът за българския отбор не помогна особено, защото възпитаниците на Васил Христов допуснаха грешка веднага след подновяването на играта, която бе наказана от изолационна тройка на Петков за 32:25. 

Впечатляващите изяви на надъханите македонци продължи с успешна "евростъпка" на Митревски, увеличил дистанцията до осем точки при 34:26. Иван Спиров бе човекът, който се погрижи да охлади ентусиазма на домакините, като той реализира пет поредни точки, за да свали част от дефицита на тима ни - 36:31. Естествено, отборът на Никола Василев насочваше нападенията си през 215-сантиметровия център Симич, който вече имаше 14 точки към края на първото полувреме - 40:31. "Лъвчетата" не допуснаха повече кошове в последните 60 секунди от първото полувреме, а Костадинов намали изоставането им до седем точки при 40:33. ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:В самото начало на второто полувреме македонците достигнаха до двуцифрена преднина в своя полза, след като Резарт Мемед отбеляза отдалеч след асистенция на Симич за 43:33. Малко след това 215-сантиметровият гигант показа, че може да стреля и от тройката, отбелязвайки 17-ата си точка в двубоя за 46:33. Георги Герганов се опита да вдъхне увереност на националите ни, връщайки тройката от другата страна, но след това домакините продължаваха да настояват за победата - 50:36 в полза на Северна Македония. Те нямаха никакво намерение да пропускат от далечна дистанция, като този път Митревски бе точен зад дъгата за 53:36 в средата на третата четвърт. 

Нищо не се получаваше в играта на "лъвчетата", които дори в един момент пропуснаха четири поредни наказателни удара, преди Константин Костадинов да прекъсне сушата с кош за 55:38. С тройка на Кръстомир Михов и кош след грешка на съперника на Виктор Гергов дистанцията между двете държави беше скъсена до 14 точки при 57:43 в полза на домакините. Под възгласите на своите привърженици баскетболистите на Северна Македония поддържаха високото ниво в играта си и резонно се оттеглиха на кратка почивка при 64:45 преди началото на последната четвърт. ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:Нещата отиваха стремглаво към катастрофална загуба за българския отбор, който вече губеше с цели 24 точки в първите минути от последната четвърт при 69:45 в полза на Северна Македония. Националите ни не успяха да се справят със задачата да елиминират поне малка част от своето изоставане, като при оставащи три минути до финалната сирена домакините държаха нещата под контрол - 76:50. ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ U20: Марин Петков, Амар Хот, Резарт Мемед, Теодор Симич, Андрей МитревскиБЪЛГАРИЯ U20: Георги Герганов, Виктор Гергов, Илиян Пищиков, Константин Костадинов, Иван Спиров

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти