Официално: Дачия стартира в рали „Дакар” с Льоб

Бюджетната автомобилна марка на гиганта Рено – Дачия, ще стартира в рали „Дакар” през 2025 година, като звездата на тима ще е легендарният 9-кратен световен рали шампион Себастиен Льоб. Слуховете за това се появиха през февруари, като Sportal.bg ги отбеляза на 20 февруари, а днес това беше официално потвърдено.

Рено има една победа в рали „Дакар” – през далечната вече 1982 година, в третото издание на състезанието, когато маратонската надпревара все още прохожда.

Технически партньор на Дачия ще е британската моторспорт компания на Дейвид Ричардс Продрайв, като сега тя изпълнява програмата на Бахрейн Рейд Екстрийм и Льоб кара за този тим в „Дакар” и в световния рали-рейд шампионат.

Льоб ще кара Дачия в рали “Дакар”?

Все още няма информация с какъв автомобил ще участва Дачия в „Дакар”, но може да се предположи, че в Продрайв ще създадат прототип, който ще носи името на някои от успешните модели на румънците и поне на външен вид ще прилича на серийните си събратя.

Льоб показа цветовете на електрическата Делта

Другият пилот на Дачия ще е Кристина Гутиерес, която сега е съотборник на Льоб в Екстрийм Е в тима на Люис Хамилтън – Х44.

Какво знаем за новата състезателна кола на Льоб?

Льоб официално съобщи, че ще напусне Бахрейн Рейд Екстрийм, за да стане пилот на Дачия и да продължи да преследва първата си победа в рали „Дакар”.

Ще се бори ли Льоб отново за титлата?

„Много съм щастлив, сега рали „Дакар” е основната ми цел – заяви Льоб. – Имам шест или седем старта, няколко пъти се качвах на подиума, но досега нямам победа. Надявам се да се боря за победата и с помощта на Дачия, това ще е истински проект на автомобилен производител. Това е отлична новина за мен, сигурен съм, че ще постигнем страхотни неща заедно.”

Форд ще участва в рали “Дакар” с М-Спорт

Още от Моторни спортове

Виж всички