Карлос Алкарас заслужи титлата в "Куинс" и се върна на върха преди "Уимбълдън"

Карлос Алкарас спечели титлата в “Куинс” и се завърна на първо място в световната ранглиста седмица преди началото на “Уимбълдън”.

В едва третия си турнир на трева (и първи различен от Откритото първенство на Великобритания) той вече е шампион и може да се похвали с пет трофея през 2023 година и общо 11 в кариерата си до момента. 

Алкарас се наложи с 6:4, 6:4 за 96 минути игра срещу Алекс де Минор във финала в “Куинс”, като му беше нужен по един пробив в средата на всеки от сетовете и само един мачбол.

Карлитос направи 15 уинъра (7 аса) и само 11 непредизвикани грешки, докато съперникът отговори със съотношение 15/14 при само една директна точка от начален удар.

За да заслужи триумфа си Алкарас елиминира последователно Артур Риндеркнеш (от когото единствен загуби сет), Ижи Лехечка, Григор Димитров, Себастиан Корда и сега Алекс де Минор.

Освен че вече е първи в световната ранглиста, той ще бъде и номер 1 поставен на “Уимбълдън”. Де Минор пък ще се изкачи с четири позиции до 14-тата от следващата седмица, което е с едно място по-високо от досегашния му личен рекорд. Той остава със седем АТР титли и вече има пет поражения във финалите.

Алкарас се превърна в 17-ия активен тенисист (сред тях е и Григор Димитров) с титли на всички настилки - 7 на клей, 3 на твърди кортове, включително US Open 2022, а сега вече и на трева. На 20-годишна възраст той е и петият най-млад шампион в “Куинс” в историята и най-младият от 2000 година насам, когато Лейтън Хюит спечели купата още като тийнейджър.

"Не започнах добре турнира, трябваше да прецизирам движенията си в следващите мачове. Но пък завърших с титла и това е най-добрият начин, за да отида на Уимбълдън. Тенисът е моят живот, всичко за мене. Затова когато излизам на корта се усмихвам и се наслаждавам на всяка секунда. И се опитвам да правя хората щастливи като гледат тенис на най-високо ниво", заяви след края на мача Алкарас в интервюто от корта.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти