Циципас се извини за коментари по адрес на Кирьос

Стефанос Циципас заяви, че коментарите, които е направил за Ник Кирьос на "Уимбълдън" миналата година, са били "погрешно изтълкувани", след като неговите думи бяха представени в документалния филм на Netflix "Break Point" и възприети като расистки в социалните мрежи.

24-годишният Циципас загуби от Кирьос в третия кръг на турнира от Големия шлем на трева и описа подхода на австралиеца към тениса като "необразован", добавяйки, че той е донесъл "това отношение от баскетбола в НБА" в спорта.

Номер пет в световната ранглиста на АТП каза, че е имало "нещастно недоразумение, което дава изкривена представа за моите намерения" в дълго изявление, публикувано на страницата му във Фейсбук.

"Забелязах, че някои хора са изтълкували погрешно моите коментари относно Ник Кирьос, внушавайки расизъм там, където такъв не съществува", написа Циципас.

"Искам да подчертая, че не тая предразсъдъци към никого въз основа на неговия произход, етническа принадлежност или интереси. Дълбоко съжалявам, ако думите ми са били изтълкувани погрешно или са предизвикали обида, тъй като това никога не е било моето намерение", добави той.

Кирьос прие изявлението на Циципас и каза, че между двамата "всичко е наред".

Гръцкият тенисист добави, че думите му не са имали за цел да омаловажат способностите или интелигентността на австралиеца.

"Просто възнамерявах да изразя моята гледна точка върху определени аспекти от стила му на игра, правейки сравнения със страстта и интензивността, често свързвани с баскетбола. Това беше опит да се подчертае динамичният и завладяващ характер на неговия подход към играта, а не критика към характера или способностите му. Продължавайки напред, се ангажирам да бъда по-внимателен към думите си и въздействието, което те могат да имат", написа той.

28-годишният Кирьос победи в четири сета Циципас миналата година в доста изнервен сблъсък. След мача гръцкият тенисист нарече съперника си "побойник" със "зла страна", докато Кирьос се изсмя на забележките и каза, че Циципас има "сериозни проблеми".

"Понякога като играчи отиваме на тези пресконференции, без да осмислим добре мача. Беше много разгорещена битка. Имахме някои луди мачове и дълбоко в себе си знам, че харесваш моят стил тенис. Всичко е наред", отговори Кирьос в Туитър.

Австралиецът, който загуби от Новак Джокович на финала на "Уимбълдън" през 2022-а, се оттегли от турнира в Хале тази седмица заради продължаващи проблеми с коляното, но каза, че се надява да играе на турнира от Големия шлем в Лондон тази година, който ще се проведе от 3 до 16 юли.

Още от Тенис

Виж всички