Куартараро: Марк трябва да бъде похвален след петте падания този уикенд

Световният шампион в MotoGP за 2021 година Фабио Куартараро сподели своето мнение, че шесткратният световен първенец Марк Маркес трябва да бъде похвален за желанието и старанието си да записва добри резултати с проблемния мотор на Хонда.

Изказването на френския пилот на Ямаха идва след уикенда в Германия, в който Маркес регистрира общо пет падания. След последната си катастрофа във вчерашната загрявка испанецът получи фрактура на палеца на лявата си ръка и не стартира в основното състезание на „Заксенринг“.

Маркес е с фрактура на палеца след падане №5 за уикенда

„За него е трудно, защото от 2020 насам, от контузията, да той е бил на подиума, но това не е достатъчно. Той е най-добрият, нямам думи за него. Той дава всичко от себе си през цялото време. Кой пада пет пъти, само за да се опита да е по-добър, да е на върха?„Ментално той е един от най-силните пилоти и дойде момент, в който се контузи. Тази сутрин той счупи палеца си, така че се вижда, че той дава максимума. Странно е да го кажа, но го поздравявам за това, което прави“, заяви Куартараро пред медиите след края на вчерашното състезание в Саксония.

Маркес бе сочен за големия фаворит за изминалия уикенд, тъй като „Заксенринг“ е една от любимите писти не само на испанеца, но и на Хонда като цяло. Между 2010 и 2021 (през 2020 заради COVID-19 състезание нямаше) японският производител записа 11 поредни победи в Гран При на Германия, като последните осем от тях бяха дело на Маркес.

Успешната серия на Хонда в Саксония бе прекъсната миналата година, когато Куартараро и Ямаха триумфираха на „Заксенринг“. Тогава обаче Маркес изобщо не се включи в Гран При на Германия, заради последната операция на контузената си дясна ръка.

През изминалия уикенд пък Маркес се класира едва седми в квалификация, в която падна цели три пъти. Другите му две падания бяха зрелищната катастрофа с Йоан Зарко във втората тренировка в петък и това от загрявката, което сложи и край на неговото участие в Германия.

Маркес обвини Зарко за удара помежду им, въпреки че той се вряза във французина

Самия Куартараро може много лесно да се постави в позицията на Маркес, тъй като от началото на годината и той има големи трудности с поведението на своята машина. В първите осем кръга за годината световният шампион за 2021 има само един подиум на своята сметка (3-то място в Гран При на Америките) и редовно се бори в дъното на топ 10 или дори топ 15 в състезанията.

„Мисля, че има доста прилики между нашите проблеми и тези на Хонда. Да, Хонда завива по-добре, но пък ние сме по-добри в спирането. Така че ние можем да избегнем катастрофите малко по-лесно, но караме на лимита през цялото време и особено тук не можах да покажа потенциала си. От началото на годината имахме много тежки моменти и напълно разбирам Марк, мисля, че всеки един тук би го разбрал“, заяви Куартараро.

В състезанието за Гран При на Германия французинът завърши на 13-то място, точно зад съотборника си Франко Морбидели.

„Ако трябва да сме честни, когато видях от коя позиция ще стартира (11-та след оттеглянето на Маркес) исках да рискувам с меката гума. Грешно решение, тъй като се надявам на повече сцепление в първите обиколки, но още от старта нямах предимство. Гумата се износи много бързо. Грешен избор на гуми, но разликата между 10-то и 13-то място не е голяма. Може би, ако бях с медиум, щях да съм 10-ти, но нищо повече“, коментира Куартараро за своето състезание.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти