11 континентални шампиони ще стартират на Европейското отборно първенство от първа лига

Единадесет континентални шампиони ще участват на Европейското отборно първенство от първа лига в Силезия от 23 до 25 юни. Домакините от Полша имат в състава си двама актуални европейски шампиони от Мюнхен 2022 - Пиа Скржижовска (100 м/пр) и Войчех Новицки (чук).

На последното издание преди две години Скржижовска постигна максимум брой точки на 100 м и 100 м/пр, но сега ще се фокусира само върху коронната си дисциплина.

Фемке Бол също донесе максимален брой точки за Нидерландия преди две години, когато се наложи на 400 м с рекорд на шампионатите от 50.37 сек, а тройната европейска шампионка отново е в позиция за победи.

Нейната най-сериозна съперничка е Наталия Качмарек от Полша, която през 2021 г. спечели на 400 м и 4 по 400 м, а на Европейското в Мюнхен през миналата година завърши втора след Бол.

Европейският шампион в скока на дължина в зала и на открито Милтядис Тентоглу също помогна на Гърция да си осигури място в най-силната дивизия, след като спечели с рекорд на шампионатите от 8.38 м.

Другите европейски шампиони от Мюнхен, които ще стартират в първа лига в Силезия при мъжете, са италианецът Йеманеберхан Крипа (5000 м), финландецът Топи Райтанен (3000 м стийпълчейз), португалецът Педро Пичардо (троен скок) и германецът Юлиян Вебер (копие).

При жените актуалните европейски шампионки в първа лига са нидерландката Джесика Шилдер (гюле), гъркинята Елина Ценгко (копие) и финландката Вилма Мурто (овчарски скок).

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти