Алисън Филикс призова за по-добро майчинство за чернокожите жени след смъртта на Тори Боуи

Великата олимпийска атлетка Алисън Феликс призова за по-добро майчинство за чернокожите жени, за да се гарантира, че смъртта на съотборничката й Тори Боуи "не е напразна". Боуи почина на 32-годишна възраст през май от усложнения при раждане.

От четирите американки, които спечелиха златото в щафетата 4x100 метра на Олимпиадата в Рио през 2016 г., три едва не умряха или починаха по време на раждане.

Филикс роди в 32-та седмица през 2018 г., след като разви прееклампсия. Тя и съотборничката на Боуи Тиана Мадисън (бивша Бартолета) каза, че тя почти е починала по време на раждане в 26-та седмица на бременността.

Тори Боуи е починала от усложнения при раждане

“Три златни медалистки от онзи отбор на щафетата 4x100 м в Рио възнамеряваха да станат майки. И трите от нас – всички чернокожи жени – имахме сериозни усложнения. Тори почина. Справяме се със здравна криза при черни майки. Тук имате три олимпийски шампионки и ние все още сме изложени на риск“, сподели Филикс.

Филикс, най-титулуваният американски лекоатлет на всички времена, посочи данните от изследване на CDC от 2021 г., което гласи, че смъртността при майчинство при чернокожите жени в Съединените щати е 2,6 пъти по-висока от тази при белите жени.

В Обединеното кралство данни, публикувани от Оксфордския университет през 2021 г., показват, че чернокожите жени са четири пъти по-склонни да умрат по време на бременност и раждане, отколкото белите жени.

Филикс каза още: “Това трябва да се промени сега, особено в светлината на трагичната смърт на Тори. Серина Уилямс имаше усложнения, близки до смъртта по време на бременността си. Бионсе разви прееклампсия (състояние, което причинява високо кръвно налягане по време на бременност и след раждане).

“Мразя, че е необходимо положението на Тори, за да върне това на картата и да накара хората да му обърнат внимание. Но често имаме нужда от това за събуждане.“

37-годишната Филикс добави, че има “много реална загриженост“ относно раждането на повече деца и призова медицинската общност “да изпълни своята част“ и “да чуе болката на чернокожите жени“.

“Надявам се, че нещата могат да се подобрят. Надявам се, че Тори, която стоеше на подиума в Рио със злато около врата и сладост в душата си, нe e умряла напразно.“

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти