Добромир Карамаринов връчи призове за изключителен принос в развитието на българската атлетика

Президентът на Европейската асоциация по лека атлетика (EAA) Добромир Карамаринов награди официалния статистик на българската федерация Александър Вангелов и един от най-успешните треньори в спорта Христо Гергов за изключителен принос.

Вангелов, който е и автор на книги и наръчници за лека атлетика, получи златна значкa на ЕАА, а Гергов бе награден с плакет по случай 80-ата си годишнина.

"Трудно бих могъл да си представя статистиката на българската, а и на балканската и регионалната атлетика, без човек като Александър Вангелов. Ако утре той се откаже и отиде в друго поприще, което няма как да стане, защото той е влюбен в леката атлетика, ние ще бъдем много затруднени. Винаги сме разчитали на него и така ще бъде и в бъдеще. Работата му бе оценена от Европейската атлетика и той получи една от годишните ни награди, която аз имам удоволствието да му връча", заяви Карамаринов.

Вангелов каза: "На 27 май ще се навършат 50 години, откакто стъпих на националния стадион за международния турнир "Народна младеж". Тогава бях на 13 години и за първи път видях чисто новата тартанова писта. Предишната година - 1972, се запалих по Царицата на спортовете, следвайки големите успехи на българските лекоатлетки на олимпиадата в Мюнхен. От тогава до сега нито за ден не пропускам да се интересувам и информирам за случващото се в леката атлетика. Бях и активен състезател на скок на дължина. Не толкова добър, но с първи разряд. От 1984 следя редовно всички състезания в България и съм осведомител на повечето от тях. Успях да издам три статистически сборника, ранглисти на българските лекоатлети и шампиони, а през 2014 се опитах да обединя всички всички значими събития в родната лека атлетика и издадох сборника "Български атлетически хроники". От 1986 ме приеха в Международната асоциация на статистиците по лека атлетика, а от 1993/94 станах и официален статистик на Българска федерация лека атлетика. Повече от 40 години се занимавам активно с изготвянето на ранглистите на България. Догодина ще честваме 100-годишния юбилей на любимия ни спорт и се надявам да отбележим подобаващо този голям празник.

Карамаринов продължи награждаването с юбиляря Христо Гергов.

"Големият треньор Христо Гергов е известен не само в България, а и в много страни на Балканите и извън Балканите, защото направи чудеса. Той има страшно много състезатели, като някои от тях днес са тук. Европейската му награда е за това, че той направи безкрайно много шампиони не само в България, а и в много европейски страни. Името му в страните от бивша Югославия буди невиждан респект. Аз самия имах щастието 2 години да тренирам при него, като войник в ЦСКА. Не съм го запомнил само с неговия голям професионализъм, а и с това, че с всяка своя дума той изграждаше характери у тези, които можеха да го чуват. Голяма част от моя характер е изграден и благодарение на него", каза още Карамаринов.

Христо Гергов е бил   треньор на едни от най-добрите български атлети – Янко Братанов, Гинка Загорчева, Пламен Кръстев, Нарцис Попов, Ивайло Караньотов, Добромир Карамаринов.

"Кръглите годишнини са две – едната е моята възраст, а другата е треньорската ми дейност – тази година се навършват 50 години, откакто започнах да се занимавам с млади таланти. През 1976 на Олимпиадата в Монреал бях най-младият треньор. Пожелавам на много колеги да изминат моя път. Тогава бяха бурни години – правехме много лагери, семинари, контакти с други треньори и направихме голяма стъпка напред в развитието на нашия спорт. Амбицията беше голяма и мисля, че постигнах добри резултати. Е, разбира се, имаше и разочарования, но аз винаги съм се стремял моите състезатели не само да постигат добри резултати, но и да развият своите човешки качества. За моя голяма радост повечето ми възпитаници са успешни хора и в живота. Надявам се нашите атлети да постигнат още по-добри резултати, а леката атлетика да се популяризира и да стане основа за по-доброто развитие и на другите спортове у нас", заяви Гергов.

По време на срещата с медиите Добромир Карамаринов коментира шансовете на Бургас да приема състезания от висок ранг, както и възможността да бъде домакин на Европейско първенство в зала.

"Преди няколко дни колегите от Българската федерация по лека атлетика ме информираха, че при тях е пристигнало от Община Бургас официално писмо, че в залата, която официално се открива днес, могат да се провеждат състезания от най-висок ранг. Първата възможност, в която Бургас може да организира Европейско първенство в зала, е през 2029 година, защото за 2025 вече е утвърден домакин, а за 2027 имаме две кандидатури", заяви Карамаринов."Принципна заявка от Българската федерация по лека атлетика, Община Бургас и от Министерството на младежта и спорта има, така че тази кандидатура ще бъде отправена към Европейската федерация. Като морски град, Бургас има достатъчно добра база, така че потенциалът го има. Въпросът е да бъдат изпълнени и другите условия, които не са никак малко. Ако Европейско първенство в зала бъде проведено в Бургас, решението ще се вземе в сегашния ми мандат като президент на Европейската атлетика. Всичко възможно, което можеше да се проведе в България, се проведе. Надявам се да организираме и Европейско в зала в България“, каза Карамаринов и добави, че тази година ще се проведе Европейско първенство на полумаратон, маратон и бягане на 10 км, като заедно ще се състезават професионални атлети и аматьори.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти