Валентин Андреев пред Sportal.bg: Амбициран съм да взема медал на Европейското под 23 г.

Многократният медалист от големи първенства при юношите Валентин Андреев премина една мечтана граница в хвърлянето на чук при мъжете. 21-годишният български талант спечели надпреварата на турнира “Дионисополис” в Балчик с личен рекорд от 70.65 метра и вече гледа уверено към Европейското първенство за младежи под 23 години през лятото. Андреев даде специално интервю за Sportal.bg след силния си резултат, в което разкри плановете си за предстоящия сезон.

- Вальо, за първи път премина границата от 70 метра. Това беше нещо дългоочаквано за теб - каква е емоцията, която изпита?- След като чух съдията да казва 70… в този момент започнах да скачам от радост, защото вече дълго време се борех за това и на всяко състезание съм чакал с нетърпение да чуя, че съм преминал границата.

- Имаше тройна победа за семейство Андрееви, след като твоите сестри близначки Симона и Теодора се наложиха на диск и чук при момичетата под 16 години. Колко по-голяма беше радостта от този успех?- За техните години тези резултати са много силни и всички много се радваме да ги виждаме как се развиват. Очаквам в следващите години да са вече на върха на световните ранглисти. 

- Предстои ти Европейско първенство за младежи под 23 години това лято. Какви са амбициите ти за този шампионат?- Амбицията ми за този шампионат е да взема медал. Знам, че мога, защото атлетите с които ще се срещнем там са същите, които и като юноши съм ги побеждавал, вярвам в себе си и ще дам всичко, за да се кача на стълбичката.

- Сподели, че се качваш на лагер на Белмекен - там ли ще протече основната ти подготовка за този форум?- Да, на Белмекен ще е подготовката ни през месец май и отиваме там, за да се подготвя максимално добре. Там базата много ми харесва и има всичко нужно за тренировки.

- Премина над 70 метра, а и 71 метра изглеждат близо за теб - ще успееш ли да подобриш още метража си през 2023 г.?- Още на състезанието направих опит над 71 м, но беше фаул, вярвам, че ще хвърля още доста над този резултат.

- Каква е най-голямата ти цел за 2023 г.?- На първо място да взема медал от Европейското първенство и след това да покрия норматив или да ме поканят да участвам на Световния шампионат за мъже и жени в Будапеща.Снимки: Мариана Върбанова

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти