За първи път ще има подгряващо състезание на Софийския маратон - Рънатон 2023

За първи път в България тази година ще се състои мащабно подгряващо събитие преди големия Софийски маратон. Седмица по-рано е насрочен Рънатон 2023, който с уникален регламент събира под егидата на Европейския съюз 380 атлети, представители на 11 държави. Целта на новата инициатива е да провокира интерес към отборните и щафетните надпревари, като привлече повече привърженици на масовите бягания. В програмата на състезанията са включени стартове на 2.5 км, 5 км, 10 км и 20 км. Кратката дистанция е предимно за хора със специални потребности, 5 и 10-километровите са отборни – с едновременен старт и сумиране на времената, а 20-те километра са щафетни – всеки член на отбор бяга по 5 км и най-бързият тим печели. 

Надпреварите ще бъдат отворени за участие на тимове, съставени от четирима души на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Съставът на отборите ще гарантира баланс между половете, отборите ще бъдат съставени от равен брой мъже и жени. Събитието ще се състои на 1 октомври 2023 г. от 9.00 ч. около НДК. Много интересна е регистрацията, която вече е отворена в интернет сайта на проекта. В България тя ще е по отборите на посланиците на Рънатона – това са 8 популярни сред бегаческите общности личности, повечето от тях прочути със своите резултати и постижения лекоатлети. Сред тях са Милица Мирчева, Шабан Мустафа, Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Християн Стоянов, Красимира Чахова и др. Всеки желаещ ще може да се записва за участие през сайта на Рънатона и - след като мине тренировъчна програма – да участва като част от отбора на съответния лидер. Тренировъчната програма е съобразена с дистанциите.

“На 1 октомври пред НДК. Идеята на това бягане е всички желаещи да се включат - от най-малките до най-големите. Бяганията са отборни. Десет държави освен България ще участват - всяка държава ще има по шест отбора. Всеки отбор е съставен от четирима състезатели (две жени и двама мъже в две различни възрастови групи).

Първата дистанция е 5 км и е отборно бягане. Там стартират и четирима участници от отбора заедно и може би финишират по различно време. Времето на всеки един се калкулира към отборното и на база отборното време се прави класиране. По същия начин се процедира и с 10-километровата дистанция.

Третата отборна дистанция ще е 20 км, като тя ще е различна - щафетно бягане. Всеки един състезател ще пробяга 5 км, след което ще предаде щафетата на следващия.

Има и друга дистанция, която не изисква предварителна заявка - 2500 м, само една обиколка на трасето, като тя е насочена основно към хора с различно положение и от различни социални групи. Там ще имаме много наши партньорски организации от София и от чужбина, работещи с хора с различни възможности. Там участието е свободно - можеш да дойдеш и да участваш”, разкри един от организаторите Дамян Диков на специална пресконференция.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти