Следващият пенсиониран в Ред Бул ще е доктор Марко

Промяната в Ред Бул ще започне от Алфа Таури. Колкото и странно да звучи, точно това предстои да се случи в двата отбора на компанията за енергийни напитки във Формула 1. Вчера стана ясно, че след края на сезона Франц Тост ще се пенсионира, а на мястото му ще дойде спортният директор на Ферари Лоран Мекис.

Светът на Ред Бул във Формула 1 се променя и изграденото за последните 18 години ще трябва да се трансформира. Не е тайна, че Тост винаги е бил човек на доктор Хелмут Марко, съветникът на Ред Бул. Все още не е потвърдено, но от тима изтече информация, че изборът на Лоран Мекис за поста на Тост не е бил на доктор Марко. Решението е дошло от новия му шеф в Залцбург Оливер Минцлаф, който вчера за първи път се появи с цитат в прес съобщението на Алфа Таури.

Визията на Минцлаф предвижда промени и в двата тима във Формула 1, като в Алфа Таури ще има и главен изпълнителен директор – Петер Байер, който беше изпълнителен директор на Формула 1 и генерален секретар на ФИА, отговарящ за спорта.

Ферари няма да назначава пряк заместник на Мекис

Следващата стъпка на Минцлаф за утвърждаване на властта му ще е прекратяването на отношенията с доктор Марко. Бившият пилот вече спомена за такава възможност след първата си среща с новия шеф. Тогава доктор Марко обясни, че възможността е за него, той да реши кога иска да си тръгне. Но вчера Хелмут навърши 80 години и раздялата с него ще е не заради възрастта му, а заради дългосрочните планове на Ред Бул във Формула 1. В продължение на 18 години доктор Марко разполагаше с неограничена власт в двата тима, гарантирана му от доверието на покойния Диди Матешиц. Сега ситуацията е различна и по ирония на съдбата, доктор Марко е този, който няма какво да предложи на новите си шефове.

Мекис сменя Тост в Алфа Таури

И ситуацията в Алфа Таури е едно от доказателствата, че визията на доктор Марко има слабости – тимът има финансови проблеми, представянето му е слабо. Тост винаги изпълнява всичко, което иска от него доктор Марко, така е било през всичките тези години, дори когато става въпрос за избор на пилоти и/или доставчик на двигатели. До миналата година Матешиц одобряваше този подход, но явно това вече не е така.

Доктор Марко коментира слуховете за връщането на Фетел

Според източници от Залцбург, визията на Минцлаф е двата тима на Ред Бул да работят заедно в техническо отношение, но що се отнася до представяне на пистата, маркетинг и спонсори, да действат напълно самостоятелно. Т.е, Алфа Таури вече няма да е верният помощник или опитното зайче на Ред Бул. И Мекис и Байер ще имат задачата да превърнат тима от Фаенца в пълноценен отбор от Формула 1.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти