Везенков повежда България в най-важния мач на "лъвовете"

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол излиза за най-важния си и заключителен мач от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на Росен Барчовски приемат лидера в група "F" Португалия в директен сблъсък за първото място в крайното класиране, което ще бъде оформено днес. Срещата започва тази вечер от 18:00 часа българско време в зала "Арена Ботевград".

В момента ситуацията в групата е следната - само отборът, завършил на първото място, се класира за същинските квалификации, докато следващите два тима играят допълнителни пресявки през лятото. България е на втора позиция с актив от 4-1, докато Португалия е лидер с 5-0. За да си осигурят първото място, "лъвовете" трябва да постигнат победа с над 10 точки, тъй като именно с толкова загубиха гостуването си в Коимбра през ноември, когато бяха победени със 78:88.

Везенков кацна в България и се отправи към залата за тренировка

А успех с такава разлика е напълно постижим, тъй като националите ни ще могат да разчитат на най-добрия баскетболист в Евролигата от началото на настоящия сезон - Александър Везенков. Основният фаворит за MVP наградата в най-силния клубен европейски турнир се присъедини към съотборниците си в националния отбор вчера, само няколко часа след като взе участие в двубоя на клубния си Олимпиакос срещу Валенсия, в който реализира 20 точки в петък. Присъствието на Везенков несъмнено ще отвори играта на "лъвовете" и категорично прави нашите момчета фаворити в двубоя. Това ще бъде първи мач за Везенков с националната фланелка след фамозното му представяне на ЕвроБаскет 2023 в Тбилиси.

Както е известно, преди три дни българският тим запази шансове за първото място, след като постигна задължителна победа с 62:61 над Румъния в Питещ. Срещата бе много драматична и "лъвовете" изковаха успеха в последните секунди, когато Павлин Иванов реализира ключова тройка, за да успокои лагера на "трикольорите". Във въпросния двубой станахме свидетели на чудесните дебюти, които направиха Симеон Лепичев, Коди Милър-Макинтайър и Лъчезар Димитров. Първият се възползва от бързите фаулове на Емил Стоилов и реализира 13 точки за успеха, вторият записа дабъл-дабъл от 11 точки и 12 асистенции, а третият впечатли със старание в защита и взе борбата в нападение, след която Иванов отбеляза тройката, смълчала публиката в Питещ.

България изпълни целта си в Питещ, дебютантите впечатлиха в неочакван трилър с Румъния

Очаква се тази вечер в Ботевград да бъде истински баскетболен празник, като вчера домакините обявиха, че почти половината от капацитета на зала "Арена Ботевград", вече е бил запълнен. Билети ще продължават да се продават и днес, като касите в съоръжението отварят в 10:00 часа.

Иначе, отборът на Португалия също спечели първия си мач от настоящия февруарски прозорец. Макар и трудно, иберийците се наложиха със 75:66 при гостуването си на Кипър. В срещата блесна техният лидер Траванте Уилямс, който реализира 24 точки и определено е най-опасният състезател на съперника.

Съставът на България: Александър Везенков, Лъчезар Димитров, Чавдар Костов, Коди Милър-Макинтайър, Алекс Симеонов, Емил Стоилов, Иван Алипиев, Георги Боянов, Димитър Димитров, Павлин Иванов, Деян Карамфилов, Симеон Лепичев, Йордан Минчев, Цветомир Чернокожев.

Съставът на Португалия: Траванте Уилямс, Диого Брито, Владислав Войцо, Рикардо Монтейро, Хосе Барбоса, Диого Вентура, Мигел Кейрош, Жоао Герейро, Франсиско Амаранте, Рафаел Лишбоа, Кандидо Са, Даниел Релвао.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти