Григор Димитров със знакови победи над бъдещия си съперник в Ротердам

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров ще премери сили със световния номер 10 Хуберт Хуркач във втория кръг на турнира от сериите АТР 500 в Ротердам.

Това стана ясно след победата на поляка в здрав и атрактивен 3-часов дуел с Роберто Баутиста Агут - 7:5, 6:7(7), 7:6(4). Въпреки че е пети поставен в основната схема, Хуркач определено изтегли късата клечка с жребия в нидерландската зала. 34-годишният испанец е 24-ти в световната ранглиста и стигна осминафиналите на Australian Open, побеждавайки в равностоен сблъсък Анди Мъри.

Григор Димитров привидно също не можеше да е очарован от първия си съперник в Ротердам - бившия номер 14 и полуфиналист в Австралия от 2021 година Аслан Карацев, само че руснакът този път не можа да се противопостави в нито един компонент. Гришо спечели повече от рутинно с 6:1, 6:3 за по-малко от един час игра.

Топ ракетата ни спечели предишните си два мача с Хуркач, като и в двата случая залогът беше полуфинал на “Мастърс” - в Индиън Уелс през 2021-ва и в Монте Карло през 2022-ра.

Григор Димитров унищожи Карацев за по-малко от час на старта в Ротердам

Първо в Калифорния Димитров се наложи с 3:6, 6:4, 7:6(2) и за първи път в кариерата си стигна предпоследното стъпало на този турнир, който заради пандемията от коронавирус се проведе през октомври.

Световният номер 10 ще играе с Гришо в Ротердам

Миналият сезон в Монте Карло пък - също за първи път в кариерата си - българинът стигна полуфиналите, елиминирайки поляка с 6:4, 3:6, 7:6(2). Това именно беше най-доброто класиране на червени кортове на Гришо за 2022-ра, а и в двата двубоя с Хуркач зрителите видяха качествен тенис.

Прогрес за Григор Димитров в световната ранглиста

Полякът беше елиминиран на осминафиналите на Australian Open от една от изненадите на турнира Себастиан Корда в петсетова битка, продължила 3 часа и половина. И той, както и Димитров, си взе триседмична почивка от официални мачове и се завърна в Ротердам.

Срещу Баутиста Агут Хуркач наниза 59 уинъра (27 аса; 24 печеливши форхенда) и направи 46 непредизвикани грешки - 25 от форхенд и 16 от бекхенд. Григор беше доста по-прецизен при успеха си над Карацев в статистическо отношение с 11 уинъра и 11 грешки.

Последният такъв тип агресивен тенисист, с когото игра Гришо, ако изключим двете срещи с Карацев, беше Ник Кирьос на демонстративния турнир в Обединените арабски емирства на 21 декември миналата година - топ ракетата ни спечели със 7:6(5), 6:3 за 67 минути.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти