Комисията се произнесе: УЕФА носи вина за безредиците в Париж преди Ливърпул - Реал

Независимата комисия, на която УЕФА възложи разследването на инцидентите в Париж преди финала на Шампионската лига между Ливърпул и Реал Мадрид през май, се произнесе. Според доклада на експертите голямата вина за безредиците не носят феновете на Ливърпул, които месните власти и европейската централа се опитаха да обвинят, а УЕФА, която не се е справила с организацията на събитието. В доклада се споменава, че няма никакви доказателства, че безредиците са станали заради голям брой фенове на Ливърпул, които са се опитали да влязат на "Стад дьо Франс" без билети.

Двама привърженици на Ливърпул, оцелели след "Хилзбъроу", са се самоубили след сцените на финала на ШЛ

"Комисията заключи, че УЕФА, като организатор на събитието, носи основната отговорност за провалите, които едва не доведоха до катастрофа. УЕФА има централна роля в организацията на финала и невъзможността да обезпечи нужната безопасност, отсъствието на съвместно сътрудничество и липсата на опити да бъдат елиминирани организационните проблеми в самия ден се явяват първия проблем на безопасността. Френската федерация по футбол носи отговорност заедно с полицията, като страна, предоставяща стадиона си“, се казва в доклада.

Въпреки че комисията подкрепя тезата, която защитаваше Ливърпул, от "Анфийлд" излязоха с гневна позиция, че толкова важният доклад е бил разпространен по този начин, без от УЕФА да потърсят първо клуба.

Шефът на полицията в Париж се извини за сълзотворния газ и призна, че няма доказателства за броя на хората без билети

"Изключително разочароващо е, че доклад с такава важност и такова значение за живота на футболните привърженици и бъдещата безопасност трябва да изтече и да получи публичност по този начин. Изминаха повече от осем месеца работа на независимата комисия и единственото правилно нещо бе да публикуваме съдържанието на доклада за нашите поддръжници по подходящ начин.

Ще изчакаме да получим копие от доклада и ще го прегледаме внимателно, преди да направим допълнителен коментар", гласи становището на Ливърпул.

"От името на УЕФА още веднъж бих искал най-искрено да се извиня на всички, които пострадаха при разигралите се събития без да имат най-малка вина. По-специално искам да се извиня на феновете на Ливърпул за преживяванията, които имаха по време на срещата, както и за съобщенията, разпространени преди и по време на срещата, вменяващи вина. Те бяха обвинени несправедливо за забавянето на началния съдийски сигнал", заяви генералният секретар на организацията Теодор Теодоридис.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти