На този ден преди 25 години! Екатерина Дафовска спечели първо злато за България от Зимни олимпийски игри

Екатерина Дафовска, на която България дължи единствената си титла от зимни олимпийски игри, пропусна старта на световното първенство по биатлон в Оберхоф (Гер), а причината е юбилейна годишнина от нейния подвиг.

Навършват се 25 г. от деня, в който чепеларката спечели златния медал в индивидуалната дисциплина на 15 км в Нагано (Яп).

Дафовска ще даде старт на празненствата в родния си град. Те се провеждат всяка година, а 9 февруари 1998 г. ще остане завинаги в историята на Чепеларе и ще кара жителите на родопския град да се гордеят. Вечерта на въпросния ден те отпразнуваха с огромни огньове и хора около тях златото на Екатерина Велика.

Честванията ще започнат с музикален поздрав от ОДК Чепеларе. Следват състезания за най-малките, а след това и за учениците от I до ХII клас. В събота са стартовете в алпийските ски и сноуборда в различните възрастови групи.

Всички състезания ще се проведат на възстановения зимен детски център “Дьортевото”. Вечерта е церемонията за награждаване.

Дафовска ще пропусне мероприятията в събота, тъй като заминава за световното. От миналото лято тя е член на изпълнителното бюро на Международния съюз по биатлон.

Екатерина Дафовска е най-успялата българска биатлонистка. В кариерата си има олимпийска титла, европейска титла, както и два бронзови медала от световни първенства.

Родена е на 28 ноември 1975 г. в град Чепеларе, област Смолян. На 15-годишна възраст се записва в спортния клуб на родния си град, където започва да се занимава с биатлон. Първият ѝ успех е през 1993 г., когато печели бронзов медал на световно първенство за девойки.

Печели първия и единствен златен медал за България от Зимни олимпийски игри, в Нагано на 9 февруари 1998 г. в дисциплината 15 километра индивидуално. До този момент България има само бронзово отличие, спечелено от Иван Лебанов на провелите се в Лейк Плесид, Зимни олимпийски игри от 1980 г.

Дафовска печели и златен медал в индивидуалната дисциплина на 15 километра за жени на Европейското първенство по биатлон през 2004 г. в Минск. Тогава 28-годишната чепеларка прави само две грешки в стрелбата и заема първо място с общо време 46:14,7 минути. Така към олимпийската титла от Нагано прибавя и европейската в тази дисциплина. Неин личен треньор е Боран Хаджиев, а в националния отбор Николай Болчев. През март 2007 г. обявява, че прекратява състезателната си кариера.

Постижения

Трето място в индивидуалната дисциплина на световното първенство в Антхолц (1995).

Трето място в индивидуалната дисциплина на световното първенство в Оребли (1997).

На зимните олимпийски игри в Нагано става първата олимпийска шампионка за България от Зимни олимпиади в коронната си дисциплина 15 км индивидуално (1998).

На зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити завършва 5-а (2002).

Европейска шампионка в Минск (2004).

На зимните олимпийски игри в Торино завършва 8-а в нововъведената дисциплина масов старт (2006).

Екатерина Дафовска стана председател на клуба по биатлон Рожен - Чепеларе - 2016

Награди

Най-добър спортист на Балканите за 1998 г.

Спортист №1 на България за 1998 г.

В Топ-10 при определяне на най-добър спортист на България за 2003 г.

Екатерина Дафовска влезе в управата на световния биатлон

Любопитно

В чест на олимпийската победа на Екатерина Дафовска е издадена специална марка.

Екатерина Дафовска казва за себе си, че обича да пътува, а хобитата ѝ са слушането на музика и четенето на книги.

Факти

Екатерина Дафовска владее добре английски и руски език.

Висока е 163 см, и тежи 54 кг.

Продължава да живее в град Чепеларе.

Има син – Мартин, от брака си с лекоатлета Светлин Проданов. Вторият ѝ съпруг е Николай Василев – биатлонист. От него Дафовска също има син – Димитър.

Участвала е в 4 олимпиади.

Единственият български спортист със златен медал от Зимни олимпийски игри.

След края на активната спортна кариера Екатерина Дафовска е олимпийско аташе на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014, а до скоро бе и председател на Българската федерация по биатлон. 

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти