Нювил: Очаквам сложни условия по време на „Монте Карло“

Тиери Нювил завърши сезон 2022 в Световния рали шампионат (WRC) в две победи в последните четири състезания, включително и в рали „Япония“, с което приключи шампионатът през ноември.

Преди това той бе втори в Испания, четвърти в Нова Зеландия и отново първи в Гърция. Така той се превърна в най-резултатния пилот в заключителната фаза на сезона, което малко или много го поставя сред фаворитите преди началото на сезон 2023, който ще стартира следващата седмица с рали „Монте Карло“.

В миналото Нювил има победа в „Монте Карло“, като тя дойде през 2020 година, а освен това той се е качвал и още два пъти на подиума в надпреварата. Белгиецът завърши трети и през 2016, и през 2021, а през 2022 остана на шесто място, най-вече заради слабото представяне на Хюндай в началото на годината.

Корейският производител обаче демонстрира сериозен прогрес в хода на миналия сезона и се очаква да се бори за световната титла, след като вече си намерим и нов шеф, в лицето на французина Сирил Абитебул, който идва от Формула 1. Освен това Хюндай ще разполага и обновена аеродинамика за 2023 година, като според Нювил тя и наличието на постоянен ръководител на екипа ще повлияят положително на тима.

Най-после – Хюндай обяви новия ръководител на отбора в WRC

„Обичам да започвам годината с рали „Монте Карло“, през последните години бяхме силни в него. Очаквам да срещнем сложни условия, въпреки топлото време в региона в последните седмици. „Монте Карло“ винаги поднася изненади, но аз нямам търпение за него“, каза Нювил.„Хубаво е, че започваме нов сезон, всеки разполага с равен точков актив и зависи от нас да се възползваме максимално от това. Нашата кола се подобри много спрямо първия кръг през 2022, което ни дава увереност преди старта на сезона.„Имаше дребна еволюция на колата, която трябва да подобри представянето ни. Ние обаче не знаем какво са направили нашите съперници през зимата, но аз не очаквам големи промени. Всеки ще се е подобрил, но се надявам да сме на сходно ниво“, заяви още белгийският пилот.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти