Сергей Шубенков иска да се състезава с неутрален статут

Световният шампион в бягането на 110 метра с препятствия от 2015 Сергей Шубенков иска да получи статут на неутрален атлет, без който спортистите от Русия нямат право да участват в международни състезания от миналия март насам. Това обяви лично той в интервю за агенция ТАСС.

"Подадох заявка за неутрален статут миналата година, но тогава тя не бе разгледана. Предстои да разбера какво се е е случило. Ако тази заявка е с изтекъл срок, то тогава ще опитам да подам нова", заяви той.

Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) обяви на 23 декември, че процесът по придобиване на неутрален статут се запазва в сила до второ нареждане от ръководния орган - Световната атлетика. Спортистите, които вече имат разрешение от международната федерация, могат да продължат да се състезават при миналогодишните условия. Тези, които искат неутрален статут, трябва да подадат същата документация като през миналата година, добавя ТАСС.

Спортисти над 20 години заплащат такса от 250 долара за регистрация, а тези до 20 - 100 долара. Заявките се разглеждат само от Световната атлетика.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти