Жерард Пике се сбогува с “Камп Ноу” по най-добрия начин

Превърналият се в легенда на Барселона Жерард Пике изигра последния си двубой на “Камп Ноу” от своята славна кариера. 35-годишният защитник избра това да е срещу Алмерия от Ла Лига, който “блаугранас” спечелиха с 2:0. Пике беше титуляр и носеше капитанската лента, като беше заменен в 83-тата минута. Той изненадващо реши да приключи с футбола още на този етап от сезона, като така се разделя с любимия си клуб след 14 години в него. За това време той изигра 616 мача за Барса и спечели 30 трофея. 

Все пак има информации, че е възможно световният шампион да остане в тима и за следващата среща, която е гостуване на Осасуна във вторник.

Усман Дембеле (48’) и Френки де Йонг (62’) вкараха головете за домакините в съботната вечер, а още в 7-ата минута Роберт Левандовски пропусна дузпа.

Барса нямаше никакви проблеми с Алмерия, който е най-слабият гост в първенство с вече шест поредни поражения през сезона. Многото пропуски на каталунците обаче лишиха срещата от много повече попадения. С този успех тимът на Чави Ернандес отново излезе временно начело с 2 точки аванс пред Реал Мадрид, който играе в понеделник играе своята среща от този 13-и кръг.

Преди началото на стадиона беше разпънат голям плакат с посланието “Sempr3”. “Sempr3” e от “винаги” на испански, а числото е заради номера на 35-годишния бранител. Отделно играчите на домакините са с фланелки със същия надпис в негова чест. 

Във финалния си мач Пике игра в двойка с Маркос Алонсо, а място в състава имаше и за добрия му приятел Жорди Алба. В атака шанс получи Феран Торес, който беше предпочетен пред Рафиня и Ансу Фати.

Двубоят започна според очакванията с натиск на домакините. В 4-тата минута Левандовски засече с глава центриране отдясно, след което топката срещна ръката на Кайки, който беше с гръб към нападателя на Барса. Последва консултация с ВАР и домакините получиха дузпа. 

Роберт Левандовски обаче пропусна, стреляйки в дясната греда на вратата. Интересното е, че на Пике му беше предложено да шутира от бялата точка, но той остави поляка да изпълни. 

В 13-тата главният герой на вечерта получи шанс да се разпише след центриране от корнер, но насочи топката над гредата. 

Каталунците продължиха да нападат и последваха шансове пред Жорди Алба и Феран Торес. 

В 28-ата минута обаче Френки де Йонг допусна сериозна грешка, която даде възможност на Рамазани от тима на Алмерия да се озове очи в очи с Тер Стеген. Вратарят на Барса обаче успя да спаси сигурния гол, избивайки в корнер. 

Този епизод не притесни домакините и те продължиха да атакуват с всички сили. Попадението изглеждаше сигурно в 40-ата минута, когато Феран и Дембеле се оказа най-напред в нападението, но вратарят спаси удар на французина с глава.

До паузата шансовете пред мрежата на Фернандо почти се удвоиха само в рамките на няколко минути, но гол така и не падна. 

В крайна сметка Барселона стигна до гола в началото на второто полувреме. В 48-ата Дембеле направи рейд и технично насочи топката в долния десен ъгъл на стража на Алмерия - 1:0. 

Французинът пропусна 100-процентов шанс да удвои в 58-ата, когато излезе срещу Фернандо, но после се забави с шута. 

Четири по-късно обаче авансът на Барса стана 2:0 след попадение на Френки де Йонг. Нидерландецът довкара със силен шут под гредата като добавка след спасяване на вратаря след засичане на Фати. Великолепно центриране на Алба беше в основата на това положение. 

С това интригата окончателни изчезна. Най-емоционалният за Пике момент дойде в 83-тата минута, когато той беше заменен. Пълният до краен предел стадион стана на крака, за да го аплодира за последно като футболист на клуба. 

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти