Атанас Гаджев триумфира в първия ITL Challenger в Пловдив

Атанас Гаджев спечели първото издание на ITL Challenger 125 който се проведе в града на тепетата. Във финалната среща той се наложи драматично над Иван Тенев с 2:0 след двучасов много успорван двубой. Това е поредно отличие за Гаджев, който не е допускал загуба в турнирите на ИТЛ от януари 2020 година. Тогава той записва поражение не от кой да е, а от Любен Попов.

Сериите Challenger са с уникален формат, който от Interactive Tennis разработват в последните месеци за да направят турнирите оптимално достъпни за хората, за които тенисът е по-малко хоби и повече страст. За включването в ITL Challenger няма ограничения нито във възрастта, нито в нивото на умения. Всеки е добре дошъл да премери сили с разнообразни противници, като в същото време трупа точки за класирането. Най-интересното в този формат е, че участниците имат неофициален домакин на срещите, но също така имат свободата сами да избират кога и къде да изиграят своя мач. Турнирите са с препоръчителен формат, но реално самите играчи също могат са изберат формат.

За домакин на финалната среща Гаджев и Тенев избраха кортовете ТК“Локо Пловив“, които бяха и първият неофициален домакин на турнирите. Домакините направиха жест към играчите, като им предоставиха един безплатен час за изиграването на финала, а двамата решиха да изиграят двубоя си във формат 2 от 3 сета.

Срещата започна изключително динамично, като дошлите да наблюдават сблъсъка бяха свидетели на тенис от много високо ниво. Двамата финалисти представиха изключителен тенис, като Танев поведе с ранен пробив и 2:0. Наско успя да върне пробива за 3:2 и да прибави нов и до края на сета успя да задържи преднината си за 6:4.

Във втория сет разиграванията ставаха все по дълги и оспорвани. Въпреки това Гаджев успяваше да вземе важните точки и записа два пробива за 4:1. Последваха минутките на Иван Танев, който успя да върне единия от пробивите и всичко щеше да се реши в последните геймове. При резултат 5:3 и сервиз за Гаджев се оказа, че вемето е изтекло и двата часа няма да им стигнат. Това разконцентрира Иван, който определено бе в подем и той отказа доиграване на друг корт, като реши да стисне ръката на съперника си при този резултат.

"Искам да благодаря на Иван за страхотното представяне в турнира. И двамата играхме на върха на възможностите си и зрителите дошли да наблюдават двубоя се убедиха в това. Съжалявам, че така трябваше да свърши двубоя, като за следващия финал ще планираме и фактора време, за да може да се насладим максимално от играта. От името на всички любители от Пловдив искам да изкажа задоволството си от турнирите на Интерактив Тенис като се надяваме скоро да се организират и други разнообразни формати. Определено в Пловдив имаме нужда от допълнителна активност и през седмицата, а със сериите Challinger това вече е факт.“ – сподели Атанас Гаджев след финала.

„Изключително афектиран съм след този развой на двубоя. Срещата беше оспорвана до самия край и определено мисля, че имах сили да обърна резултата във втория сет. Въпреки това, играта която показах ме удовлетвори и продължавам напред уверено към второто издание на турнира, където се надявам да стигна до първото място. В заключение мога да отлича Атанас Гаджев за честната и красива игра, която показа и да приветствам повече любители от Пловдив да се включат в надпреварата.“ – отвърна от своя страна финалиста в този турнир Иван Танев.

С успеха си Гаджев повежда във временното класиране на Пловдив със 125т, следван от Иван Танев с 75т. Двамата получиха ваучери на обща стойност от 150лв осигурени от ИТЛ и ЕТН Хост.

В същото време започнаха квалификациите за вторите издания за Пловдив и Варна. Интересът към турнирите отново бе голям и 44 участника запълниха квалификациите, като до края на тази седмица ще станат ясни финалистите.  Очаквайте подробности.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти