Ливърпул се завърна към "тъмната си страна" и загуби от последния след гол на бивш свой играч

Нотингам Форест постигна едва втората си победа в Премиър лийг, след като изненадващо надигра Ливърпул с 1:0 на "Сити Граунд" в двубой от 13-тия кръг. Единственото попадение отбеляза бившият играч на мърсисайдци Тайуо Ауоний, който се разписа в 55-ата минута. Много сериозен принос за успеха на Форест имаше и Дийн Хендерсън, който направи няколко блестящи спасявания. Ливърпул пък разочарова с представянето си и показа, че все още не е загърбил проблемите, въпреки че в последните седмици записа три поредни победи, една от които бе след брилянтен мач срещу шампиона Манчестър Сити. Кадровите проблеми в атака обаче направиха мърсисайдци много беззъби в нападение, а скоростните контраатаки на домакините създаваха доста проблеми на защитата на Ливърпул. Преди началото на този кръг Нотингам Форест бе на последно място, но с този успех се отлепи от дъното.

Юрген Клоп бе направил пет промени в сравнение с двубоя срещу Уест Хам през седмицата. Голмайсторът от мача с "чуковете" Дарвин Нунес получи леко разтежение и поради тази причина не бе в групата за днешната среща. Тиаго Алкантара също пропусна срещата, а Алекснадър-Арнолд, Цимикас и Хендерсън седнаха на пейката за началото. Джеймс Милнър, който изведе отбора с капитанската лента, Андрю Робъртсън, Фабиньо, Къртис Джоунс и Харви Елиът започнаха.

Две корекции имаше в състава на Форест от нулевото равенство с Брайтън. Шейку Куяте и Тайуо Ауоний замениха Мангала и Джонсън.

Гостите можеха да открият резултата в девета минута, когато Елиът прехвърли отбраната на Форест с прекрасно подаване, с което намери Карвальо. Португалецът овладя добре и опита да чукне топката покрай Хендерсън, но стражът на домакините изби. Отбраната на Форест се справи с първия от тях, но веднага след това последва втори, след който Фирмино засече с глава, но топката премина  встрани. 

След първи 1/4 час тимът на Стив Купър, който иначе владееше много по-рядко, започна да прави опити за по-интересни атаки. В 19-ата минута Гибс-Уайт проби добре, след което намери Ауоний, който продължи към Куяте. Алисон обаче бе добре пласиран и нямаше проблеми да спаси. В 25-ата минута стражът на Ливърпул трябваше да прави още едно спасяване. Маккена пресече подаване на Елиът към Салах, след което напредна през центъра и подаде към Ауоний. Той се справи с Гомес и стреля, но Алисон не бе затруднен. 

В 30-ата минута Фирмино комбинира със Салах, чиито удар отиде право в ръцете на Хендерсън. Веднага след това Лингард отправи третия точен удар в актива на домакините, но отново без проблеми за Алисон. Шест минути след това Ливърпул пропусна най-добрата възможност преди почивката. Милнър центрира отдясно, намирайки непокрития Ван Дайк, който от пет метра можеше спокойно да вкара с глава топката във вратата, но вместо това реши да потърси подаване към Фирмино, което не бе точно.

Ливърпул започна доста активно второто полувреме. В 52-рата минута Салах бе изпуснат в наказателното поле след центриране от фаул на Милнър. Египтянинът обаче някак се размина с топката.

Три минути след това Нотингам поведе от нищото. Домакините изпълниха свободен удар в безопасна зона. Топката бе центрирана с диагонално подаване към Кук, който веднага центрира ниско в наказателното поле. Ауоний стреля от няколко метра, топката срещна лявата греда на вратата на Алисон, след което бившият играч на Ливърпул сам направи добавка за 1:0.

Две минути след това Елиът проби отляво и стреля в близкия ъгъл, но Хендерсън изби в корнер. След него Нотингам Форетс организира много опасна контраатака, при която Гибс-Уайт получи възможността да стреля от добра позиция, но Милнър блокира в последния момент.

В 62-рата минута Клоп предприе двойна смяна - Хендерсън и Александър-Арнолд замениха Карвальо и Милнър.

Домакините организираха нова много опасна контраатака в 69-ата минута. Куяте проби на скорост през зоната на Александър-Арнолд, след което върна назад към Джонсън. Той засече от движение, но ударът му не бе достатъчно силен и Алисон успя да избие.

Ливърпул опитваше, но не успяваше да намери пролуки в защитата на домакините. В 76-ата минута Окслейд-Чембърлейн замени Фирмино. Това бе първи мач за бившия играч на Арсенал в Премиър лийг от 19 февруари.

В 85-ата минута Ливърпул най-сетне стигна до добра възможност. Джоунс изведе Робъртсън по левия фланг, след което шотландецът центрира към далечната греда. Там Александър-Арнолд засече с глава, но Хендерсън спаси силния му удар. Веднага след това Алисон също спаси стопроцентова възможност пред вратата си. Гибс-Уайт изведе с извеждащо подаване Йейтс, който излезе очи в очи с бразилеца, но стражът на Ливърпул се намеси блестящо и изби в корнер.

В добавеното време Ван Дайк пропусна два големи шанса за Ливърпул. Първо Александър-Арнолд центрира към далечната греда, където нидерландецът засече, но топката профуча успоредно на голлинията и премина встрани. В 93-тата минута Ван Дайк бе изпуснат в наказателното поле и засече с глава центриране от корнер. Дийн Хендерсън обаче направи поредното си феноменално спасяване, с което съхрани крехкия аванс на домакините.

В 96-ата минута Алисон, който се включваше при корнерите на Ливърпул, бе останал далеч напред и Джонсън стреля от дистанция към опразнената врата, но нацели гредата. Така или иначе гол нямаше да има, тъй като имаше засада.

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти