Монако отново ще приеме Формула 3

За първи път от 2005 година насам Монако ще приеме старт от международния шампионат във Формула 3. Това ще стане догодина, когато Формула 3 и Формула 2 ще са подгряващи шампионати на Формула 1 и на състезания извън Европа и ще получат много по-важна роля в рамките на състезателния уикенд.

Автомобилният клуб на Монако потвърди за участието на Формула 3 в програмата на уикенда за Гран При на Монако, като датите са от 25 до 28 май.

Порше окончателно се отказва от Формула 1?

Формула 2 и Формула 3 все още нямат календари за догодина, но вече има две потвърдени надпревари, за които те ще подгряват - в Австралия и Монако.

Гран При на Монако остава в календара на Формула 1

До тази година заедно с Формула 1 по улиците на Монте Карло се състезаваха пилотите от Формула 2 и Формула Regional, която е със статут на европейски шампионат и на практика е версия на Формула 3, но с турбо мотори на Алпин.

Никола Цолов завърши тестовете във Формула 3 на 18-то място

В шампионата на Формула 3 обикновено участват около 30 пилоти на сезон, което означава, че за Монако ще трябва да се търси начин на стартовата решетка да има по-малко коли, заради капацитета на трасето, и може ще гледаме предквалификации - като във Формула 1 през 80-те години.

Състезания от Формула 3 в Монако са се провеждали от 1964 до 1997, а през 2005 там имаше етап от Евросериите Формула 3, спечелен от Люис Хамилтън. А първият победител във Формула 3 в Монако през 1964 година е легендата сър Джеки Стюарт.

Още от Моторни спортове

Виж всички