33 години от четирите гола на Стоичков във вратата на Левски

На днешната дата се навършват 33 години от победата на ЦСКА с 5:0 над Левски. На 1 октомври 1989 година армейците печелят по категоричен начин срещу "сините" на стадион "Васил Левски", като Христо Стоичков бележи четири гола в мрежата на Здравко Здравков, с което бъдещата суперзвезда на Барселона влиза завинаги в червения футболен фолклор. 

Петото попадение за ЦСКА е дело на друга голяма легенда - Трифон Иванов, който дори печели бутилка уиски от бас, че ще опъне мрежата на левскарите. Туньо се разписва за 1:0, а след това идва рециталът на Камата. Това е най-кошмарната седмица в историята на "сините", след като няколко дни по-рано отборът на Добромир Жечев търпи невиждан резил (3:4) срещу Антверп в турнира за Купата на УЕФА. 

По-късно от лагера на ЦСКА казват, че след петия гол от Левски им се примолили да спрат с попаденията. Наставникът на армейците Димитър Пенев намеква същото в една от книгите си. В следващото дерби между двата гранда - през пролетта на 1990 година, Стоичков решава да се пошегува със "сините" и играе с фланелка с номер 4.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти