Верстапен взе предимство преди квалификацията на „Монца“

След като завърши пети и втори във вчерашните две тренировки преди Гран При на Италия, световният шампион Макс Верстапен оглави класирането в последния час за подготовка преди квалификацията на „Монца“.

Пилотът на Ред Бул успя да постигне време от 1:21.252 по време на квалификационните симулации в края на сесията, което бе с 0.347 секунди по-добро от това на Шарл Леклер. Монегаскът обаче постигне своя рекорден резултат при втората си летяща обиколка с последния комплект меки гуми, тъй като допусна грешка във втория шикан („Роджа“) при първия си тур.

Пилотът на Ферари е основният фаворит за първото място на старта утре, тъй като Верстапен е наказан заради използването на допълнителни компоненти в своята задвижваща система и ще загуби пет места спрямо резултата си в квалификацията по-късно днес. С наказания още са Серхио Перес и Карлос Сайнц, който ще бъдат отпратени в дъното на стартовата решетка, отново заради използването на нови части в своите агрегати. Двамата завършиха третата тренировка в Италия трети и четвърти, с изоставане от съответно 0.596 и 0.645 от световния шампион.

Пето и шесто време в последния час за подготовка дадоха Фернандо Алонсо и Ландо Норис, които не са сред множеството наказани пилоти този уикенд. Сред тях не е и Джордж Ръсел, който бе седми, но осмият Юки Цунода е. 

Албон пропуска остатъка от уикенда в Италия, Де Врийс го сменя

Японецът има няколко наказания този уикенд, 10 места заради твърде много официални предупреждения от началото на годината, 3 позиции заради игнорирането на жълти знамена във втората тренировка на „Монца“, както и старт от дъното на колоната. Това практически гарантира на пилота на Алфа Таури, че той ще стартира последен, независими от това какво постигне в квалификацията по-късно днес.

Самата сесия за място на старта преди Гран При на Италия започва днес в 17:00 часа българско време.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти