Перфектно начало на US Open за Григор Димитров

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна перфектно US Open 2022 с категорична победа 6:3, 6:2, 6:2 за 95 минути игра срещу 110-ия в световната ранглиста Стив Джонсън.

За разлика от последната им среща на “Уимбълдън”, сега топ ракетата ни нямаше физически проблеми и се добра до скоростна и рутинна победа. Разликата в класите беше непреодолима, но Димитров почти не направи грешки в мача и сервираше брилянтно - 23 аса и 95-процента успеавемост при вкаран първи начален удар (65 на втори).

Гришо вече има шест победи срещу този съперник (три загуби), но по-важно за феновете му беше да се успокоят за физическото състояние и кондицията му след уплаха срещу Доминик Тийм в Уинстън-Сейлъм.

Димитров ще се изправи срещу Брендън Накашима във втория кръг на US Open, където вече четири поредни пъти преодолява успешно първото си препятствие. През 2018-а жребият злощастно го изправи още на старта срещу Стан Вавринка и той загуби в три сета, но оттогава е перфектен.

Първи сет

Перфектен първи сервис-гейм за Григор, който вкара три първи сервиса и чрез тях стигна до лесни точки, първата чрез форхенд-уинър, а третата с ас. Впоследствие той затвори със солидно подаване, а серията му очаквано се пренесе и на посрещане, стигайки до 15-30. Джонсън обаче показа класа с втори начален удар към бекхенда и завърши с форхенд по оголената права. Все пак, американецът изравни резултата на 1:1, независимо от много дълбок ретур на съперника му.

Гришо загуби първа точка на свой сервис след непредизвикано сбъркано воле на мрежата - 0-15. Втори неотразен начален удар му стигна за 15-15, а после дойде още една директна точка от сервис. Успеваемостта продължи до 40-15, а ас номер 2 затвърди добрата форма на българина - 2:1.

Неточни изпълнения на Джонсън отново го поставиха в неприятна ситуация при 0-30, но техничният му форхенд копенсира в следващия момент, правейки изящно контрапие. Гришо обаче го разстреля от средата на корта с форхенд по обратния диагонал и се сдоби с два шанса за пробив. Намеса на мрежата обаче прати бекхенд в аут, а после ретур извън очертанията не позволиха на българина да се възползва от брейк-боловете. Джонсън впоследствие реализира печеливш форхенд, но и сбърка с тази страна на ракетата си, за да се стигне до нов дюс. Брилянтен минаващ бекхенд на Димитров му осигури още един шанс за предимство, а после хубав ретур доведе до излизане на мрежата и завършващо воле за 3:1.

Лесните точки в актива на Гришо продължаваха, а асовете също се трупаха - този по правата в полето за предимство дойде за 40-0, а номер 4 приключи гейма по диагонала за 4:1. Правеше впечатление, че топ тенисистът ни се стремеше да атакува максимално вторите сервиси с бекхенд-ретура си, но ги пресилваше и изостана с 30-0. Джонсън пък сбърка форхенд за 30-15, след което българинът го матира с ретур-уинър (форхенд) и 30-30. Двойна грешка постави американеца пред угрозата отново да бъде пробит, но той я отрази с форхенд-уинър за дюс. Невърнат сервис му даде авантаж, а последвало контрапие все пак приключи гейма в негова полза - 4:2.

Отлична комбинация сервис-форхенд-уинър даде аванс на Гришо от 15-0, а след това публиката се вдигна на крака при нов печеливш удар с предната страна на ракетата и много топспин. Джонсън опита минаващ бекхенд, но прати топката в аут, след което отново не върна сервиса и изостана с 5:2.

Джонсън трябваше да сервира за оставане в сета и започна позитивно с бързи точки след сервис за 30-15, след което Григор сбърка два поредни ретура - 5:3. Димитров продължи стопротентовата успеваемост при пласиран първи сервис за 15-0, а седмият му ас направи съотношението 30-0. Номер 8 осигури три сетбола, а номер 9 приключи страхотния сет за топ ракетата ни - 6:3 за 31 минути игра.

Втори сет

Джонсън започна силно втория сет с гейм на нула, а за последната точка Григор заслужи аплодисменти за спортсменско отношение, при което призна за загубена точка, а топката бе отсъдена "аут". Форхенд с рамката на ракетата излетя в публиката за 0-15, а после и американеца пресили правия си удар - 15-15. Неотразен сервис допринесе за 30-15, а ас номер 10 увеличи преднината на 40-15. Още един невърнат начален удар беше достатъчен за край на гейма - 1:1.

Двойна грешка на Джонсън даде аванс на българина за 0-15, а после той пресили форхенд за 0-30. Григор сбърка непредизвикано подсечен бекхенд в средата на корта, а после най-дългото разиграване в срещата до момента бе взето от Гришо именно чрез размяна на бекхенди по диагоналите - 15-40. Форхенд в аут на американеца осъществи желания пробив за 2:1.

Григор оголи половината си след форхенд с много топспин и Джонсън контрира за 0-15 с минаващ удар, който всъщност му беше първата спечелена точка зад първи сервис на българина. Неотразено подаване и грешка от бекхенд на 110-ия в света направиха съотношението 30-15, след което още една скоростна точка доведе до гейм-болове. Форхенд в мрежата на Джонсън приключи частта - 3:1.

Американецът отново се пропука с предната страна на ракетата си и изостана бързо с 15-30, а стана жертва и на великолепен бекхенд-уинър по правата за двоен брейк-пойнт. И двата обаче бяха отразени с невърнати сервиси, а при опит за смяна на посоката по правата Джонсън предостави поредната си грешка от форхенд - трети шанс за пробив. Сгрешен ретур обаче изпрари и тази възможност, но четвърта дойде моментално след чудесен бекхенд-ретур-уинър. Американецът прати обратен удар по диагонала в аут и Димитров поведе с 4:1 и два брейка.

Ас номер 12 започна отлично гейма за Гришо, а веднага бе последван и от номер 13 - 30-0. Пресилен форхенд върна интригата за 30-15, но неотразен начален удар свърши работа за 40-15. Ас номер 14 доближи съвсем Димитров до края на сета - 5:1.

Джонсън се постара да направи резултата малко по-почетен и взе скоростен сервис-гейм на нула, но не изглеждаше способен да започне обрат. Димитров имаше комфорта да изпълнява подавания с нов комплект топки и дръпна с 15-0 след невърнат сервис. За първи път в мача обаче се стигна до 15-30 след непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал, но още един нетразен начален удар доведе до 30-30. 15-ият ас осигури сетбол, но изненадващо дойде и третата двойна грешка. Пресилен бекхенд на Джонсън осигури още един сетбол, който вече беше материализиран с 16-а директна точка от сервис за 6:3, 6:2.

Трети сет

Джонсън заби петия си ас за 30-15, но веднага след това направи двойна грешка - 30-30. Хубава комбинация от сервис и бекхенд даде аванс на американеца, но той пресили форхенд за дюс. Два поредни дълбоки удара с правата страна на ракетата на Григор му дадоха предимство в разиграването и той дочака грешка за брейк-бол, а нова неточност на съперника приключи спора - 1:0.

17-ият ас на Григор го изведе до 15-0, а нов сбъркан форхенд на американеца направи 30-0. Още една такава негова неточност бе последвана от 18-и ас и експресно затвърждаване на пробива за 2:0.

Джонсън не загуби точка в следващия гейм и го проведе доста по-ефикасно, но все още нямаше никакви шансове на посрещане. Григор не спираше с прекрасните изпълнения на сервис и добави 19-и ас на сметката си, а воле на мрежата направи 30-0. 20-ият ас бе последван от двойна грешка, но 21-вата директна точка увеличи преднината в резултата на 3:1.

Отлична подвижност и три форхенда, последният уинър, направиха съотношението 0-15 за българина. Джонсън също най-после записа точка с предната страна на ракетата, но веднага и прати топката в мрежата за 15-30. Непредизвикано сбъркан бекхенд на Гришо доведе до 30-30, но нова неточност на американеца осигури брейк-бол. Той не беше реализиран заради невърнат сервис, но веднага дойде още един, благодарение на бекхенд в мрежата на 110-ия в света. Пресилен обратен удар на Джонсън пък приключи спора и даде още по-добър аванс на Григор за 4:1.

22-рият ас на Григор го изведе до 15-0, но после той беше изненадан от дълбок ретур на съперника и сбърка с удар зад гърба си - 15-15. Невърнат сервис все пак помогна за 30-15, но се стигна и до двойна грешка - 30-30. С атака на мрежата веднага след сервис Димитров наклони везните в своя полза, а 23-ият му ас го доближи само на гейм от победата - 5:1.

Григор провокира неточност на Джонсън за 15-15, а след това излезе напред веднага с ретура, но сложното му воле не се получи - 30-15. Американецът имаше късмет и нацели линията, при което Гришо прати форхенд в мрежата. Изящна къса топка на българина направи съотношението 40-30, а грешка от форхенд на 110-ия вкара гейма в дюс. Отново късмет при намиране на линията на Джонсън му даде авантаж, но после той пак прати топката в мрежата за второ равенство. Невърнат сервис доведе до нов авантаж, но неуспешна къса пак възстанови паритета. Двойна грешка осигури мачбол, но Джонсън го отрази с мощен сервис и воле. Нов хубав форхенд донесе аванс на аутсайдера, а невърнат начален удар все пак приключи гейма в негова полза - 5:2.

Два поредни невърнати втори сервиса дадоха желаното начало, а Джонсън сбърка подсечен бекхенд, за да се стигне до троен мачбол. Сервис-форхенд-уинър приключи рутинната и бърза победа в полза на Гришо - 6:3, 6:2, 6:2 за 95 минути.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти