Националният олимпийски комитет на Латвия отрече да е поставял ултиматум на гимнастичка с руско гражданство

Националният олимпийски комитет на Латвия не е поставил ултиматум на състезателката по художествена гимнастика Елисавета Полстяная да се откаже от руското си гражданство, съобщи каналът TV3, позовавайки се на агенция LETA.

Според информацията, от олимпийския комитет на Латвия са изпратили запитване до местната федерация по гимнастика, за да научат бъдещите планове на спортистката относно нейния статут на руски гражданин. Спортисти, които освен гражданството на Латвия имат и гражданство на Русия или Беларус, не могат да кандидатстват за финансова подкрепа от държавата, включително и от националния олимпийски комитет, но дори и в такъв случай те могат да представляват Латвия в международни състезания.

Елисавета Полстяная обяви пред агенция ТАСС в събота, че името й е извадено от списъка на националния отбор за предстоящото Световно първенство в София, защото не се е отказала от руското си гражданство. Ден по-рано тя написа в социалните мрежи, че Европейският шампионат, който се проведе наскоро в Израел, може да е бил последният турнир за нея.

Националните федерации имат време до 17 август да изпратят заявки за Световното първенство през септември. Отборите на Русия и Беларус нямат право да участват заради забраните, наложени срещу двете държави по повод войната в Украйна.

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти