И все пак: Пиастри сменя Рикардо в Макларън

Резервният пилот на Алпин във Формула 1 Оскар Пиастри е подписал договор с Макларън и ще смени Дениъл Рикардо през следващия сезон. Това обяви днес авторитетният сайт RacingNews365.com.

Бъдещето на Пиастри е обект на засилени спекулации тази седмица, след като той беше обявен за титуляр в Алпин за догодина на мястото на напускащия Фернандо Алонсо, но самият пилот написа в туитър, че няма да кара за Алпин, както и че няма договор с отбора. Това стана 2 часа след съобщението на Алпин във вторник и обърна с главата надолу трансферния пазар във Формула 1.

Информацията на сайта е от източници от Австралия, като според тях Бюрото по договорите във Формула 1 е валидирало новия договор на Пиастри с Макларън за сметка на настоящия му контракт с Алпин. Според тази информация, Пиастри наистина има договор с Алпин, но само до края на 2022 година, но не и за 2023. Смята се, че в договора му с Алпин за 2022 има клауза за сезон 2023, която обаче не е била упражнена и това е позволило на Пиастри да подпише с Макларън.

Пиастри сменя Цунода в Алфа Таури?

Затова и решението на Бюрото е, че Пиастри няма валиден договор с Алпин за 2023 и в качеството си на свободен агент може да подпише с Макларън, както е направил пилотът.

Защо Пиастри е заложил на Макларън?

Предполага се, че договорът на Пиастри с Макларън е бил подписан на 30 юли вечерта, а на 1 август Алонсо обяви, че няма да подпише нов договор с Алпин и преминава в Астън Мартин. Според правилата във Формула 1 Алпин няма право да оспорва решението на Бюрото по договорите, тъй като всички отбори в световния шампионат вече са се съгласили Бюрото да е най-висшата власт и последна инстанция при решаването на договорни проблеми.

Обрат! Оскар Пиастри опроверга твърденията, че ще кара за Алпин догодина

Тепърва предстои да се разбере какво ще е бъдещето на Рикардо, който наскоро припомни, че има действащ контракт с Макларън до края на 2023 и няма намерение да напуска Формула 1.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти