Алкарас проби в топ 5, Тийм скочи със 75 места

Независимо от поражението си във финала на тенис турнира от сериите АТР 500 в Хамбург, новата голяма звезда Карлос Алкарас проби в топ 5 за първи път в кариерата си. 

19-годишният испанец записа ново върхово постижение по отношение на позицията си в класацията на АТР и вече е пети, изпреварвайки шампиона от Гщаад Каспер Рууд, макар и само с 5 точки.

Това е единствената промяна в топ 10, а в топ 20 има още няколко, които обаче не касаят единствения българин в елита Григор Димитров, оставащ на 18-а позиция. Камерън Нори се смъква с две места до 13-ото и облагодетелства съответно Хуберт Хуркач и Тейлър Фриц. Благодарение на достигнатия финал в Гщаад Матео Беретини вече е 14-ти, изпреварвайки Диего Шварцман. Гаел Монфис и Роберто Баутиста Агут си размениха позициите и вече са съответно 19-и и 20-и.

Шампионът в Хамбург Лоренцо Музети се наслаждава на първия си триумф на ниво АТР и скочи с цели 31 места до 31-вото. Алекс Молкан също заслужава похавли за изявите си миналата седмица и полуфинала в Хамбург, който му осигури изкачване с 10 позиции до 38-мата.

С 12 по-надолу пък е вече Алберт Рамос Виньолас, защото загуби половината от точките, спечелени с триумфа в Гщаад през 2019-а. Финалистът в швейцарския град от миналата година Юго Гастон отпадна още в първи кръг миналата седмица от Доминик Тийм и се свлече с 16 позиции до 75-ата.

Ришар Гаске е надолу с 15 места, защото в Гщаад бе елиминиран на осминафиналите от Беретини. В топ 100 новият член с голямо изкачване от 14 позиции е колумбиецът Даниел Елахи Галан, който почна от квалификациите в Хамбург и стигна до втория кръг, където отстъпи на Аслан Карацев.

Огромен скок от 75 места и завръщане в топ 200 си осигури Доминик Тийм с прекрасното представяне втора поредна седмица и достигнатия полуфинал в Гщаад, макар там да нямаше сили срещу Беретини. В комбинация с четвъртинала в Бостад, шампионът от US Open 2019 вече е 199-и. 

Той използва възможността да участва в турнирите със защитен ранкинг и засега се представя на необходимото ниво, за да продължи плавното си завръщане в елита и постепенно изкачване в световната ранглиста. Тази седмица той ще преследва подобно позитивно представяне в любимия си Кицбюел и може да се доближи до топ 100 с още няколко победи.

Още от Тенис

Виж всички