Тадей Погачар спечели шестия етап от "Тур дьо Франс"

Стремящият се към трета поредна титла Тадей Погачар спечели шестия етап от Обиколката на Франция и поведе в генералното класиране за пръв път от началото на 109-ото издание на състезанието.

Словенецът, който се състезава за отбора на Обединените арабски емирства, измина разстоянието от 220 километра от Блинше до Лонгви за 4 часа, 27 минути и 13 секунди. За 23-годишния Погачар това е седма етапна победа в Тур дьо Франс, като той стигна до нея с отличен финален спринт. Около 600 метра преди края другият словенец и основен претендент за генералното класиране Примож Роглич (Йъмбо-Висма) опита да се откъсне от челната група, но атаката му бе прихваната моментално, от което се възползва Погачар, за да контраатакува и спечели.

Второто място остана за австралиеца Майкъл Матюс от БайкЕксчейндж, а трети в лидерската група финишира французинът Давид Годю от Групама-ФДЖ. Роглич пък пресече финиша девети, но все пак също с времето на Погачар.

Досегашният лидер в Обиколката на Франция Ваут ван Аерт от Йъмбо-Висма не показа никаква заинтересованост да хаби сили по финалните изкачвания към Лонгви и завърши чак на 7:28 минути зад лидерската група. Той водеше дълго време в търсене на втора етапна победа, но 11 километра преди края бе застигнат от основната група и я остави да го размине безпроблемно.

Така след днешния шести състезателен ден първи е Погачар с общо време от 20 часа, 44 минути и 44 секунди. Втори на 4 секунди е американецът Нелсон Паулес от Едюкейшън-Изипоуст, а трети на 31 секунди е датчанинът Йонас Вингегор от Йъмбо-Висма. Веднага след тях са тримата британци от Инеос Адам Йейтс, Томас Пидкок и Герайнт Томас.

В утрешния седми етап от Обиколката на Франция ще бъдат преминати 176,5 километра от Томблен до Ла Планше дьо Бел Фил.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти