Алекс Маркес ще кара за Грезини Дукати през 2023 година

След като преди дни стана ясно, че Алекс Маркес ще напусне екипа на ЛЧР Хонда в края на сезон 2022 в MotoGP, днес бе обявено къде точно ще продължи кариерата си младият испанец. Догодина той ще премине в екипа на Грезини Дукати, където ще замени Енеа Бастианини и ще си партнира с Фабио До Джанантонио. 

Маркес направи своя дебют в кралския клас през 2020 година, когато се състезава за заводския екип на Хонда и записа два подиум във Франция и Арагон. Още във втория си сезон обаче той бе отпратен в сателитния състав на японския производител, този на ЛЧР, където неговите резултати спаднаха. Преди влизането си в MotoGP той има две титли от по-малките класове, през 2014 в Moto3 и 2019 в Moto2.

„Много съм щастлив да обява, че ще се присъединя към екипа на Грезини Дукати и също така съм много развълнуван да започна това ново приключение. За мен бе важен да направя някаква промяна, за да си върна мотивация, която имах когато се включих в този клас. Това бе най-добрата опция за мен, отбор, който помогна за написването на историята на този шампионат. Искам да благодаря на Надя, Карло и всички в отбора затова, че повярваха в мен. Все още имам половин сезон, в който да дам най-доброто от себе си преди да започна 2023 с върхова мотивация“, каза Маркес.

Първоначално фаворит за място на Бастинини, който почти сигурно ще премине или в Дукати, или в Прамак Дукати догодина, се смяташе Мигел Оливейра. Португалецът има обтегнати отношения с ръководството на КТМ и след новината, че Маркес преминава в Грезини Дукати неговото бъдеще в MotoGP изглежда несигурно. Най-вероятно мястото на Маркес в ЛЧР Хонда ще бъде заето на Алекс Ринс, който си търси нов отбор, тъй като Сузуки напуска MotoGP в края на годината.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти