(АРХИВ) Тънкостите на залозите за тенис и как да бъдем по-успешни с тях

Тенисът е един от спортовете, предлагащи най-големи възможности за залози. Сезонът в ATP и WTA туровете трае от януари до средата на ноември, a към тях можем да добавим и надпреварите от календара на Международната тенис федерация (ITF), които практически нямат почивна седмица.

Иначе казано, залози на тенис могат да се поставят 365 дни годишно. Сметката показва, че в рамките на 12 месеца се изиграват прибризително 50  000 професионални мача! Офертите за спортни залози са буквално безгранични, но как играчите могат да се ориентират в тази истинска джунгла от възможости?

Ако тепърва навлизате в нея, започнете с ATP и WTA турнирите, които са елитните състезания в този спорт за мъже и жени. Тенисистите, участващи в тях, обикновено се отличават с постоянство на резултатите. Подхождайки към програмата за деня, първата стъпка е да се запознаете с предварителната информация за мачовете. Сайтовете за залози, като този на WINBET напрмер, предлагат широкомащабна статистика за предходни двубои, настояща форма и резултати на участниците в срещите от последните близо 12 месеца.

Преглеждайки историята на досегашните двубои се концентрирайте върху настилката, на която са били изиграни. Тревата по правило носи предимство на тенисисти с добър сервис, което пък клеят (червените кортове) в огромна степен неутрализира. А когато мачът е на твърди кортове не е без значение дали турнирът е на открито или в зала. При контролирани атмосферни условия под покрив началният удар има много по-голяма тежест отколкото под открито небе.

Обърнете специално внимание на натовареността на двамата участници. Добрите тенисисти рядко участват в турнири в повече от две последователни седмици. Ако видите такъв, който нарушава това правило (още повече ако е стигнал далеч през предходната седмица), е много вероятно да е на път да изчерпи батериите. Също така се осведомете дали участва само в турнира на сингъл или играе и в двойковата надпревара. В днешни дни няма много тенисисти, които са универсалисти. Повечето се концентрират върху едната надпревара и ако видите такъв, който се разкъсва, бъдете сигурни, че рано или късно ще му се наложи да жертва един от двата фронта.

Обърнете специално внимание на периодите, в които се преминава от една настилка на друга. През април клеят сменя твърдите кортове, през юни тревата заменя червените кортове, а в началото на август туровете преминават отново на хард. Всеки играч има нужда от време за пренастройка и тези, които вече са записали мач или два на новата настилка са с предимство в това отношение.

Като говорим за настилки – в тенис турнир на червени кортове винаги имайте едно наум с тенисисти от Южна Америка и Испания. Клеят е последната настилка, на която останаха тесни специалисти. Латиносите прекарват практически цяла година на червено и обикалят света в търсене на подобни турнири и (особено в ранните кръгове) не се страхувайте да залагате на тях.

Същото важи за британците по време на турнири на трева. Обединеното кралство остана май еднственото място, където се тренира „на зелено“ и извън юнския календар. Традиция е на турнирите на трева през юни местните играчи да вземат скалпове дори на легенди. Както през 2016 г. когато 772-ият в света Маркъс Уилис победи топ-имената Даниил Медведев и Андрей Рубльов в квалификациите и стигна втори кръг на „Уимбълдън“. Където вече срещна Роджър Федерер!

При избора на залози за тенис се старайте се поддържате широк диапазон от пазари. В редица случаи те са и взаимно свързани. Ако сте убедени в чистата победа на даден тенисист спокойно можете да заложите и на „Брой геймове под 12.5“ за вашия фаворит, още повече ако става въпрос за женски мач, където тайбрековете са значително по-малко. Ако сте сигурни, че мачът е трисетов, „Брой геймове над 26.5“ е добра отправна точка.

И не на последно място – вникнете и прилагайте математиката на тениса. Не е просто, но е постижимо и за човек с неособено големи успехи по тази дисциплина в училище. Сет с един пробив завършва 6:3 или 6:4 в зависимост от това дали е постигнат от играча сервиращ или посрещащ в първия гейм. Ако фаворит затвори затвори първия сет с пробив в нечетен брой гемове, общият брой най-вероятно ще бъде четен. Ако фаворит затвори първия сет със свой сервис в нечетен брой геймове, общият брой най-вероятно също ще бъде нечетен. И т.н., и т.н.

С времето ще натрупате доста опит в това отношение и дори и да не сте заложили на даден пазар, проследете движението на резултата гейм по гейм и какво се случва с изхода му. Ще ви е от полза за в бъдеще!

Ако тези съвети са ви допаднали, просто отворете раздела Тенис в секция Спорт на сайта winbet.bg и изберете събитието, което ви се струва най-обещаващо. Ако събитието тече в този момент, не е изключено дори да можете да го проследите на живо директно в сайта на WINBET.

Още от Спорт и бизнес

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти