Доктор Марко: Във всички случаи щяхме да спечелим в Баку

Съветникът на Ред Бул доктор Хелмут Марко обясни, че световният шампион Макс Верстапен е щял да спечели Гран При на Азербайджан вчера и без повредата в двигателя на Шарл Леклер, заради която той отпадна от състезанието.

На финала Макс остави съотборника си Серхио Перес на над 20 секунди, като по-рано в състезанието мексиканецът го пропусна напред, а официалната версия е, че е имал проблеми със средно твърдите гуми и от това е пострадало темпото му.

При отпадането си Леклер вървеше начело на колоната, тъй като спря по-рано в сравнение с другите лидери при виртуалната кола за дигурност.

Верстапен даде прост съвет на Леклер след поредния провал на Ферари

На старта Перес успя да изпревари тръгналия от полпозишън Леклер, а след това беше подложен на сериозен натиск от страна на Верстапен. Според Марко, състезанието в Баку е показало, че автомобилът на Ред Бул е по-бърз в състезателни условия и Леклер е успял да остане пред Макс само защото е използвал изтеглянето зад болида на Перес.

Верстапен с 5-та победа за сезона във Формула 1, двойно отпадане за Ферари в Баку

“Що се отнася до чистата скорост, извадихме лош късмет, че Леклер успя да хване издърпването на Перес в първите няколко обиколки, така че Макс нямаше възможност да го изпревари веднага - обясни бившият пилот. - След това видяхме картината, която очаквахме, по-точно - ние бяхме най-бързите в състезателно темпо и щяхме да спечелим, без значение какво правят съперниците ни.”

Утре отварят мотора на Леклер в Маранело

Освен това, доктор Марко е уверен, че Шарл Леклер ще започне първи да получава наказания от лидерите заради смяна на компоненти от задвижващата система.

Във Ферари нямат отговор за проблемите в Азербайджан

“Ние искаме честна битка - обясни доктор Марко. - Сега Леклер ще използва третия си нов мотор и след това ще има нужда от поне един или два нови двигателя, така че наказанията за него ще са неизбежни.”

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти