Били Джийн Кинг се застъпи за насрочването на повече женски мачове във вечерните сесии на "Ролан Гарос"

Легендарната американска бивша тенисистка Били Джийн Кинг смята, че във вечерните сесии на Откритото първенство на Франция трябва да има повече женски мачове както, за да има по-справедливо разпределение, така и за повече внимание към състезателките. Кинг добави на пресконференция във Франция, че според нея турнирният директор на „Ролан Гарос“ Амели Моресмо ще направи промени за следващото издание през 2023-а.

Темата стана доста актуална по време на настоящото издание, като Моресмо първоначално се изказа, че мъжките мачове са по-атрактивни, а после се извини за думите си. Само един от 10 двубоя във вечерните сесии тази година на „Ролан Гарос“ беше от женската надпревара.

„Със сигурност ще остане така, ако няма промени. Жените трябва също да могат да играят в най-гледаното време, за да имат еднакъв шанс“, заяви 78-годишната Били Джийн Кинг.

„Ако продължават да се отнасят с нас като към втора класа, така ще си остане. Искаме да накараме всички да се чувстват важни. Просто трябва да има повече мачове при жените във вечерните сесии“, добави Кинг.

По-рано през седмицата американската тенис икона Били Джийн Кинг беше наградена с Почетния легион – най-високото гражданско отличие на Франция. Многократната победителка в турнирите от Големия шлем и активистка за правата на ЛГБТ+ общността получи отличието от френския президент Еманюел Макрон на церемония в Елисейския дворец – точно 50 години след нейния триумф на сингъл през 1972 година в Париж.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти