Швейцария и Швеция се класираха за четвъртфиналите

Швейцария победи с 4:3 след дузпи (1:2, 2:0, 0:1, 0:0) Германия и спечели Група А на Световното първенство по хокей на лед. Швейцарците ще играят срещу САЩ на четвъртфинал. В другата ранна среща днес Швеция победи Латвия с минималното 1:0 (0:0, 1:0, 0:0) и също спечели своята група В, събирайки 18 точки.

Германия с поражението остава на 2-о място в група А и ще играе с третия от група В на пързалката в Тампере. Но Швейцария започна мача по перфектен начин, след като Андрес Амбул откри резултата в 1:37 минута. Той получи пас от дълбочина от Енцо Корви и прати шайбата под вратаря Филип Грубауер, който пази германската врата.

В средата на първия период германците имаха за първи път числено превъзходство на леда и успяха да го реализират чрез Кай Висман, който се измъкна от персонална опека и реализира след пас на Лукас Райхел. Секунди по-късно – в 15:30 минута Мориц Зайдер обърна развоя на мача за 2:1 за Германия.

Но второто действие от мача беше тотално за швейцарците, които доминираха и стигнаха до изравняване чрез Пюс Сутер, който днес празнува своя 26-и рожден ден. След това Тимо Майер удари гредата при числено превъзходство. Денис Малгин направи 3:2 за Швейцария при ново числено превъзходство, реализирайки 5-и гол от началото на първенството и 12-а точка за статистиката. Но Матиас Плахта след асистенция на Висман вкара за 3:3 в третата част. В продължението голове не паднаха, за да се стигне до дузпи. Там швейцарците стигнаха до успеха с две точни изпълнения при първите два опита, дело на Нико Хишиер и Дамиан Риат.

Чехия победи САЩ на Световното по хокей на лед, Италия изпадна от елитната дивизия

Шведите приключиха групата с 6 победи, едната с продължение, и само едно поражение. Днес бяха пестеливи срещу Латвия, но благодарение на играча на Торонто Уилям Нюландер след пас на Расмус Далин стигнаха до успеха с 1:0.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти