Бягане с препятствия може да замени конната езда в модерния петобой

Дисциплината "бягане с препятствия" ще бъде тествана да замени конната езда в модерния петобой след Олимпийските игри в Париж през 2024 година, обявиха от Международната федерация по модерен петобой.

"Два варианта на бягане с препятствия бяха избрани, за да бъдат тествани след повече от 60 предложения за нова дисциплина на мястото на конната езда", обявиха от федерацията в комюнике. "Тестовете ще започван веднага след финала на Световната купа по петобой, която ще е през юни 2022 година в Анкара".

"След пълните тестове ще бъде взето крайно решение от Конгреса на федерацията", се казва още в комюникето.

Тази промяна на петата дисциплина, редом до фехтовката, стрелбата, бягането и плуването, е следствие на скандала от Олимпийските игри в Токио с коня на име Сейнт Бой, който бе ударен от германска състезателка и треньорката му. Германката Аника Шлой беше начело на състезанието, но имаше невероятни трудности да се справи с ездата си върху коня, който се избира чрез жребий, както го изискват правилата.

За момента мястото на модерния петобой на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година не е сигурно. Както бокса и вдигането на тежести, той не е в листата с 28 олимпийски спорта за събитието в Калифорния. Но тези спортове могат да бъдат включени в програмата на Лос Анджелис на сесията на Международния олимпийски комитет през 2023 година. Това съобщи през декември президентът на МОК Томас Бах.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти