Десета поредна титла! Байерн постигна немислимото в топ 5 първенствата

Напълно според очакванията за десети пореден сезон Байерн (Мюнхен) спечели първенството в Бундеслигата. Това е рекорден 32-ри трофей за клуба в Германия. Този път “червените” триумфираха три кръга преди края на шампионата след директен успех с 3:1 над втория в класирането Борусия (Дортмунд), с което станаха недостижими на върха с аванс от 12 точки. Серж Гнабри (15’) и Роберт Левандовски (34’) вкараха два гола с първите два удара на баварците, но в 52-рата Емре Джан върна напрежението с точно изпълнена дузпа. Чак в 83-ата Джамал Мусиала подсигури успеха и празненствата стартираха.

Десет поредни триумфа в първенството е рекорд за клуб от топ 5 първенствата, като досега Байерн и Ювентус бяха начело в тази класация с по девет, а по принцип с най-много поредни титли е Сконто (Рига) от Латвия - 14 .

За последно в Бундеслигата имаше друг шампион през 2012 година, когато първи финишира Дортмунд на Юрген Клоп с Левандовски в състава. 

Успехът за Байерн не дойде толкова лесно. Играчите на Борусия пропуснаха няколко добри възможности, а веднъж реферът подмина дискусионна ситуация за дузпа в тяхна полза при резултат 1:2. Роберт Левандовски също пропусна една 100-процентова ситуация.

Наставникът на домакините Юлиан Нагелсман избра Кингсли Коман и Серж Гнабри да атакуват по крилата, а Льорой Сане беше оставен сред резервите. Тимът действаше с четирима в отбрана.

Ерлинг Холанд очаквано водеше нападението на “жълто-черните”, а титуляр отново беше и 20-годишният бразилец Рейниер, който е преотстъпен от Реал Мадрид.

Тимът от Дортмунд не показа притеснение и стартира уверено. Съвсем малко не достигна на Холанд да се озове сам срещу Мануел Нойер в 5-ата минута, но вратарят го изпревари. Малко по-късно пък Упамекано в последния момент спря топката с тяло.

И точно тогава Байерн поведе още с първия си удар в мача. В 15-ата минута Гнабри заби красиво попадение с шут от въздуха - 1:0. 

Байерн продължи обаче да не бъде водещият играта тим, като гостите смело поглеждаха напред. Така в 27-ата Холанд получи своя първи голям шанс, като се оказа сам срещу Нойер, но не уцели вратата. 

Малко след това шампионите почти поведоха с 2:0. В 30-ата минута Коман подаде към Гнабри, който насочи топката в мрежата на Марвин Хитц. ВАР обаче се намеси и маркира засада на французина. 

Все пак мюнхенци удвоиха аванса си, като това се случи в 34-ата минута. Тогава грешка на Дан-Аксел Загаду даде шанс на Томас Мюлер да изведе Левандовски, който с лекота прониза стража на гостите - 2:0. 

Дортмунд се върна в двубоя в началните минути на второто полувреме, когато Емре Джан (52') реализира наказателен удар. Дузпата беше отсъдена за нарушение на Кимих срещу Марко Ройс.

Тимът на Марко Розе дори пропусна да изравни, след като в 54-ата Ройс се оказа сам срещу Нойер под ъгъл, като след последвалия шут капитанът на Байерн докосна топката с крака и така почти я спря, след което футболист в червено изчисти. Минута по-късно Люка Ернандес парира нов възможност пред Ройс

Съдията подмина спорна ситуация за втора дузпа за Борусия в 59-ата минута, когато Бенжамен Павар влезе в единоборство с Белингам. Изглежда, че и от ВАР се съгласиха с решението на арбитъра.

Едва след тези бурни няколко епизода пред вратата на Байерн домакините се разиграха и натиснаха съперника. Тимът на Нагелсман стигна до чиста ситуация за гол в 69-ата, но Хитц спаси удар на Лева отблизо. В същото време Ерлинг Холанд напомни за себе си в 79-ата с ново захождане към вратата и последвал шут, но този път Упамекано подложи крак. 

"Алианц Арена" си отдъхна и запя песните на триумфа в 83-ата, когато резервата Мусиала вкара за 3:1. 

Още от Футбол свят

Виж всички