Левски оцеля след драма в Ямбол

Отборът на Левски се поздрави с четвъртата си поредна победа в НБЛ. Шампионите спечелиха гостуването си на Ямбол с 81:78 (25:23, 22:24, 14:13, 20:18) в изключително драматичен сблъсък от 24-ия кръг на родния шампионат. По този начин “сините” увеличиха баланса си за сезона на 17-7 на третото място, като съкратиха дистанцията си от втория Балкан, който е с актив 18-5, и на който му предстои тежко гостуване на лидера Рилски спортист утре. Ямбол пък остава на осмо място с 8-16.

И в двата тима имаше сериозна липса на основни играчи, като по-голяма беше тази на домакините, които бяха с ротация от само седем души днес. В състава на ямболии участие не взеха американците Тадж Ридли и По Брайънт, както и Александър Матушев, който е с натъртване в петата. За Левски пък, освен Христо Захариев, Чавдар Костов и Йордан Минчев, на терена не се появи и центърът Ивица Радич, който получи травма в глезена по време на последния мач на тима срещу Сигал Прищина в Балканската лига.“Сините” изпитваха много трудности със стрелбата си от далечно разстояние през целия двубой, като в крайна сметка успяха да вкарат само 3 от 26-те си опита зад дъгата. Столичани обаче компенсираха с 16 борби в нападение и само 9 грешки в офанзивен план, като също така се отчетоха с близо 60% успеваемост за две точки.Мачът в зала “Диана” започна с лек превес от страна на състава на Левски, който разполагаше с аванс от пет точки при 16:21. Ямболии обаче контрираха и изравниха чрез тройка на Георги Герганов за 23:23, а крайното 23:25 след една четвърт игра бе оформено от Джош Паркър. Играта продължаваше да върви кош за кош и през втората четвърт, в която нито веднъж преднината не прескочи четири точки в полза на някой от двата отбора. За да бъде пълно равенството, гардът на домакините Джеремая Пейдж фиксира резултат 47:47 чрез тройка в самия край на първото полувреме. 

Отборът на Левски отново се сдоби с крехък аванс от четири точки във втората половина на третия период, но момчетата на Тони Дечев не спираха да се борят и се закачиха на точка зад своя съперник след нова тройка на Пейдж за 60:61 преди старта на финалния период. “Сините” поставиха начало на решителните 10 минути със серия от 0:6, като по този начин се сдобиха с най-сериозната си преднина в мача при 60:67, но и тя не се задържа твърде дълго на таблото. Отборът на Ямбол реагира мигновено чрез отлични изяви на центъра Алонзо Кембъл, който възстанови равенството при 67:67, а след това Константин Тошков и Джеремая Пейдж изведоха домакините с три точки преднина при 73:70. Левски не се предаде и не само настигна опонента си, ами и си върна преднината чрез Николай Михайлов, Джош Паркър и Зейн Ноулс, които донесоха актив от две точки на шампионите при 73:75 с оставащи около две минути до финалната сирена. Грешките и пропуските обаче костваха твърде много на домакините, които не успяха да оползотворят няколко поредни добри възможности и в следващия момент се оказаха назад с четири точки при 73:77 след успешен пробив на Венцислав Петков. 

Неспортсменско нарушение на Асен Великов п в последната минута помогна на Ямбол да се върне на две точки разлика при 75:77, след като Джеремая Пейдж и Марин Маринов отбелязаха по веднъж от наказателната линия. От другата страна пък моментално на линията бе изпратен Николай Михайлов, който не трепна и при двата си опита, за да направи резултата 75:79 в полза на Левски с оставащи 27 секунди до края. Следващото нападение на Ямбол се оказа безрезултатно, след което Джош Паркър подпечата успеха на своя тим - 78:81.Зейн Ноулс записа върхово постижение за сезона, след като тази вечер се отчете с дабъл-дабъл от 20 точки и 11 борби. Джош Паркър и Венцислав Петков се разписаха с по още 18 точки за “сините”, а Николай Михайлов се отчете с много силно включване от резервната скамейка, записвайки 13 точки и 7 борби за 23 минути.ЯМБОЛ: Константин Тошков 8, Джеремая Пейдж 23, Марин Маринов 5, Алонзо Кембъл 17, Кръстан Кръстанов 16 (Георги Герганов 5, Дарин Иванов 4)ЛЕВСКИ: Джош Паркър 18, Лъчезар Димитров, Марио Литъл 8, Цветомир Чернокожев 4, Зейн Ноулс 20 (Венцислав Петков 18, Николай Михайлов 13, Асен Великов, Станислав Ваклинов)Снимка: НБЛ

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти