Ласицкене обвини руската федерация, че не е защитила чистите спортисти за Световното в зала

Ръководството на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) не е направило нищо, за да защити чистите атлети от страната, които са били отстранени от участие в Световното първенство в зала, смята олимпийската шампионка на висок скок Мария Ласицкене.

Първенството се проведе в Белград от 18 до 20 март, а руските спортисти не бяха допуснати заради военната инвазия на армията на Руската федерация в Украйна. Но Ласицкене се ядосва, защото вече има пример, в който руски спортисти са допуснати. Днес Международната федерация по шейнички (ФИЛ) удовлетвори жалбата на руската федерация и отмени решението на собствения си изпълнителен комитет.

"Днешното решение по повод руските състезатели по шейнички показва, че хората от ВФЛА дори не са се постарали да проучат устава на ИААФ, за да подадат аналогична апелация. Още повече, че лекоатлетите от свое име помолиха това Ирина Привалова, изпълняващ длъжността президент, в специално писмо. Такъв отговор обаче така и не получихме. Време е да се обяви, че ръководството на ВФЛА и международните експерти не направиха нищо, за да защитят чистите руски спортисти, чиито права за пореден път бяха нарушени, каза още Ласицкене.

Руските лекоатлети имат сериозни проблеми от 2015-а година насам, като най-напред и най-дълго това беше с допинг-скандалите, които не стихват. Беше създадена комисия, която се опитва да изпълни план за възстановяване на руската лека атлетика. Чистите от забранени стимуланти спортисти получават неутрален статут за състезания, а самата федерация все още не е възстановена. Сега пък всички спортисти бяха спрени заради военната инвазия.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти