Евертън се доближава до първо изпадане от 1951 г.

Поредната загуба на Евертън усложни още повече ситуацията на клуба. Вчера “карамелите” загубиха от директен конкурент за оцеляване в лицето на Бърнли и изпадане от Висшата лига става все по-реална възможност. Тимът има осем загуби в последните си 10 шампионатни срещи, а в оставащите девет мача до края му предстоят мачове с Манчестър Юнайтед, Челси и гостувания на Ливърпул и Арсенал.

За последно Евертън изпадна от елита през 1951 г. Само Арсенал се е задържал на най-високото ниво повече от “карамелите” с 96 поредни сезона. Богатата история на “сините” включва девет титли на Англия, като последната е спечелена през 1987 г.

Последните години в Евертън бяха направени сериозни инвестиции в играчи и треньори. На “Гудисън Парк” бяха доведени имена като Карло Анчелоти и Рафаел Бенитес, но сякаш никой не може да намери правилния път. Бенитес бе уволнен през януари тази година и бе назначен Франк Лампард, но това не подобри ситуацията. Под негово ръководството отборът е загубил шест от осем мача във Висшата лига.

Част от феновете призовават за уволнение на Лампард и според тях това е единственият начин тимът да се спаси от изпадане. Някои смятат, че той трябва да остане до края на сезона. Мнението по средата е, че Франк не е виновен за ситуацията на Евертън, но с нищо не я подобрил.

Собственикът на “карамелите” Фарад Мошири имаше големи амбиции за клуба. Той инвестира над 500 милиона лири само за нови играчи след пристигането си през февруари 2016 г. Шест години по-късно Евертън е на точка над зоната на изпадащите и шокиращо може да се озове в Чемпиъншип през следващия сезон.

Още от Футбол свят

Виж всички